Обучението на повечето студенти в медицинския факултет на престижния американски университет "Джонс Хопкинс" ще е безплатно, след като Bloomberg Philanthropies дари 1 млрд. долара на учебното заведение, съобщава CNN.

Бъдещите лекари от семейства с годишен доход под 300 000 долара ще учат безплатно, а за тези при които общият фамилен доход е под 175 000 долара годишно ще се покрива и издръжката за живот.

Само с математика не става: Защо един френски ВУЗ е на гребена на AI вълната

Само с математика не става: Защо един френски ВУЗ е на гребена на AI вълната

Студентите в École Polytechnique получават задължително военно обучение

От организацията на Майкъл Блумбърг посочват, че дарението цели да спомогне за разрешаването на два проблема - влошаващото се здравеопазване и влошаващото се образование в САЩ. По думите на бившия кмет на Ню Йорк пандемията е нанесла тежък удар по просветната сфера и "дистанционното обучение беше катастрофално за учащите" - а освен това високите такси отказват талантливите младежи от по-бедни семейства.

Според проучване от миналата година 70% от завършилите медицина през 2023 г. се е наложило да теглят кредити, като средно говорим за над 200 000 долара. В резултат след това студентите се насочват към добре платените специалности, които им позволяват бързо да изчистят дълговете си - а не към тези, които са най-необходими на обществото.

Дарението на Блумбърг и организацията му е пореден жест към медицинските факултети в страната. Още през 2018 г. този в Нюйоркския университет стана първият от елитната десетка на САЩ, в който образованието става безплатно. През февруари тази година Медицинският колеж "Алберт Айнщайн" в Ню Йорк също предложи тази възможност след дарение в размер на 1 млрд. долара от завършилата го д-р Рут Готесман.