Европа ще инвестира 1 млрд. евро в суперкомпютри, които "носят ползи за обществото".

Европейската комисия ще финансира създаването на високопроизводителни компютри в рамките на инициативата EuroHPC, като идеята е европейските компании и учени да обработват данните за проучванията си в ЕС.

"Суперкомпютрите са двигателят за задвижване на цифровата икономика", заяви Андрус Ансип, зам.-председател на Европейската комисия, отговарящ за единния цифров пазар.

"Това е трудна надпревара и днес ЕС изостава: нямаме суперкомпютри в топ 10 в света. С EuroHPC искаме да предоставим на европейските изследователи и компании водещ световен суперкомпютърен капацитет до 2020 г. - да развиваме технологии като изкуствен интелект и изграждане на ежедневните приложения на бъдещето в области като здраве, сигурност или инженеринг", обясни Ансип.

Комисията смята да инвестира 486 млн. евро в компютри с висока производителност и иска държавите членки да дадат още 500 млн. евро до 2020 г. Частните компании също са поканени да се включат с инвестиции.

"Суперкомпютрите вече са в основата на големите постижения и иновации в много области, засягащи пряко ежедневието на европейските граждани, които могат да ни помогнат да развием персонализирана медицина, да пестим енергия и да се борим срещу изменението на климата по-ефективно", каза Мария Габриел, еврокомисар за дигиталната икономика и общество.

"По-добрата европейска суперкомпютърна инфраструктура има голям потенциал за създаване на работни места и е ключов фактор за цифровизацията на индустрията и повишаване на конкурентоспособността на европейската икономика", добави Габриел.

Двата най-бързи суперкомпютри в момента се намират в Китай. Повечето от другите в топ 10 са в САЩ и Япония. Брюксел се надява, че с помощта на инициативата EuroHPC Европа също ще разполага с 2 суперкомпютъра, които са сред 10-те най-мощни в света и са способни да правят десетки милиони изчисления в секунда.

Компютърни учени във Великобритания са загрижени, че няма да могат да се възползват от европейските суперкомпютри заради Brexit, a властите в Лондон все още не са се присъединили официално към инициативата.

"Brexit създаде голяма несигурност около участието на Великобритания, което е наистина жалко и причинява закъснение и объркване", смята Саймън Макинтош-Смит, компютърен специалист в Университета в Бристол.