Създателят на SpaceX Илън Мъск разкри плановете за "космическия кораб" (Starship) от ново поколение, който ще бъде използван от компанията за евентуалното отвеждане на хора на Марс.

Целта на технологичния гигант е космическите пътувания да се станат като самолетните пътувания, каза Мъск в хода на презентация в базата на SpaceX в Бока Чик, Тексас, САЩ, пише Bloomberg.

"Космическият кораб" ще бъде най-мощната ракета, правена досега от човека, и ще бъде способна да пренася хора до Луната, Марс и по-далеч в Космоса", пише в пост на SpaceX в социалната мрежа Twitter.

Понастоящем компанията използва ракетата Falcon 9, както и по-мощните ракети Falcon Heavy за клиенти от NASA, търговски спътникови оператори и армията на САЩ. Това се случва в рамките на сключен между SpaceX и NASA договор за транспортирането на американски астронавти до Международната космическа станция чрез Програмата за търговски екипажи. Графикът на програмата обаче многократно се "изплъзна" и изглежда компаниите няма да смогнат с него за годината.

По време на брифинг Мъск отговори на въпроси, сред които и публикация в Twitter на администратора на NASA Джим Бриденстийн. Според него програмата изостава с цяла година от графика си. Той също така заяви, че агенцията очаква да види същото ниво на ентусиазъм, което се наблюдава около SpaceX, както и инвестиции на данъкоплатците на САЩ.

"От гледна точка на ресурсите на SpaceX, ние сме съсредоточени главно върху проектите за Falcon и Dragon. Да бъде ясно, че наистина малък процент от SpaceX е отговорен за разработването на "космическия кораб" (Starship)", каза Мъск.

"Starship ще превозва до 100 души при продължителни полети между планетите", се посочва в друг пост на космическата компания в Twitter.

В момента SpaceX се оценява на 34 милиарда долара, показват анализи на EquityZen. Компанията беше основана през 2002 година.

Въпреки че е по-известен като главен изпълнителен директор на производителя на електрически автомобили Tesla, космическите пътувания отдавна са страст на иноватора.

Космическата компания на Мъск изгражда космически машини както в Бока Чика, така и в нос Канаверал, Флорида. Според основателя на фирмата екипите на SpaceX се състезават вътрешно помежду си при изграждането на новите апарати.

Най-вероятно първата пилотирана мисия ще стартира от Бока Чика. Поради това компанията се надява да се сдобие с жилищни имоти в селцето за своите служители, за които вече е изпратила оферти за изкупуване.

Снимка 445246

Източник: Twitter