Китай успешно изстреля в Космоса първия сателит с квантова връзка във вторник, а знаменитото събитие се състоя в Центъра за изстрелване на спътници Дзиуцюен в пустинята Гоби, пише International Business Times.

Обектът ще обикаля из дебрите на Космоса, тъй като заминава на двугодишна мисия, за да събира информация. В същото време учените няма да се притесняват за безопасността на данните, които спътникът ще събира, тъй като е невъзможно те да изтекат където и да е било.

Сателитът е оборудван със система за сигурност, която зорко следи опитите за хакерски атаки. Така спътникът ще предотвратява евентуалните набези от виртуални пирати.

При квантовата връзка фотонът, който е елементарна частица, носител на квантова енергия, не се дели или удвоява, като по този начин става невъзможно да се прихване информацията, която носи.

Така сателитът ще предава невъзможни за хакване данни, които ще помогнат за разбирането на квантовите мрежи.

Сателитът с кватнтова връзка е кръстен на древнокитайския философ Мо Дзъ, а конструкцията му тежи над 600 килограма.

Учените гледат на мисията като на крачка напред в компютърните технологии, а изстрелването на сателита е вълнуващ експеримент, които се отнася до всички хора по света.

„Ако Китай изпрати повече сателити с квантова връзка в орбита, то можем да очакваме, че глобална мрежа от подобни сателити ще има през около 2030 година”, коментира Пан Дзянвей от Китайската академия на науките.

Сателитът ще установи и сигурна квантовата комуникация между столицата Пекин и град Урумчи. Мястото е столица на Синцзян-Уйгурския автономен район в Северозападен Китай. Тази част от азиатската държава преживя няколко инцидента, за които правителството обвинява ислямистки бунтовници.