33% от компаниите в САЩ, които вече използват AI и различни автоматизации, виждат в тях директен заместител на служителите. Това показват резултатите от проучване сред 450 финансови директори, проведено от университета "Дюк" съвместно с големи регионални банки.

Сред останалите причини софтуер да върши работата на живи хора са подобряване на качеството, повишаване на продуктивността и намаляване на разходите.

Изкуственият интелект ще засегне 60% от работните места - ето кога

Изкуственият интелект ще засегне 60% от работните места - ето кога

Според управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева AI идва "като цунами"

37% от представителите на фирми, които внедряват автоматизации, признават, че през последната година вече са използвали конкретно AI за изпълнението на задачи, които преди са били поверявани на хора. През следващата година това ще правят почти 54% от същата група или общо около една трета от всички компании.

AI ентусиазмът е по-голям в големите фирми.

Автоматизират се креативни задачи като например писането на прессъобщения и обяви за работа или планирането на маркетингови кампании, но освен това AI вече е ангажиран и с административна работа като нареждане на плащания към доставчици, издаване на фактури, управление на инфраструктурата и докладване на финансова информация.

"Не смятам, че ще има голяма загуба на работни места през годината. В краткосрочен план, внедряването на AI ще е свързано повече със запълване на дупки и, евентуално, с вземането на решение някой, който при други обстоятелства е щял да бъде назначен, да не бъде. Не става дума за съкращения", коментира пред CNN академичният ръководител на изследването проф. Джон Греъм.

Европейски регулатор иска да контролира банките при използването на изкуствен интелект

Европейски регулатор иска да контролира банките при използването на изкуствен интелект

Използването на AI във финансовата сфера може да крие рискове

Експертиза без пари

Един от традиционните проблеми на социологическите методи е склонността на анкетираните да дават "приемливи" отговори. Дали случаят с проучването е такъв няма как да знаем, но е видимо, че в бизнес кръговете надеждите, възлагани на AI като заместител на получаващите заплати хора, са големи.

Пример за това е скорошно изказване на милиардера инвеститор и съосновател на Sun Microsystems Винод Хосла. "Аз съм почти убеден, че в рамките на следващите 10-15 години ще имаме безплатни лекари за всички по света - безплатни или почти безплатни, на цената за използване на изчислителната инфраструктура. Ще имаме частни учители за всички деца на планетата почти без пари, защото AI ще ги обучава. Без значение дали говорим за строителни инженери, или за онколози, почти цялата експертиза на света ще е безплатна", заяви той по време на бизнес форум.

Ключов играч от криптоиндустрията за най-големия проблем, свързан с изкуствения интелект

Ключов играч от криптоиндустрията за най-големия проблем, свързан с изкуствения интелект

Финансирането на AI проекти е все по-голямо, но това все още не означава почти нищо

Както напомня Quartz, инвестиционната компания Khosla Ventures е сред тези, които подкрепиха Сам Алтман и OpenAI на ранен етап.

Според Хосла "почти всяка способност на човека може да бъде правена по-мащабируемо и може би по-добре" от изкуствения интелект.