Първият проект от замислените вятърни и слънчеви електроцентрали в пустините на Китай е готов е в състояние да захранва 1,5 милиона домакинства, предаде изданието Elektrek. Това е само началото на огромен проект за производство на слънчева и на вятърна енергия в четвъртата по големина пустиня в страната Тенгер, която се намира на южния край на пустинята Гоби. Проектът има инсталиран капацитет от 1 милион киловата и се очаква да генерира 1,8 милиарда киловатчаса всяка година, според компанията оператор на проекта China Energy.

Това е и първият канал за предаване на електроенергия с ултра високо напрежение в Китай (за да се намалят енергийните загуби) и първият голям проект за възобновяема енергия, който предава чиста енергия от пустинята Гоби и други подобни региони до провинция Хунан.

Китай строи огромна фотоволтаична централа в космоса

Китай строи огромна фотоволтаична централа в космоса

Тя ще бъде най-голямата изкуствена конструкция, създадена от хората там

Целият проект на стойност 12,2 милиарда долара и ще има общ капацитет от 13 милиона киловата.

Правителството на Китай стартира своя проект за възобновяема енергия в пустинята в края на 2021 г. и има големи планове - общо възнамерява да инсталира 100 GW слънчеви и вятърни мощности в сухи райони, които обхващат 19 провинции.

Проектът стартира през септември миналата година и се смята за най-голямата пустинна слънчева фотоволтаична "база" в Китай. Първата фаза на проекта ще достигне мощност от 1 милион киловата. След като бъде пусната в експлоатация, годишното й производство на електроенергия ще достигне 5,78 милиарда киловата, което се равнява на спестяване на 1,92 милиона тона въглища годишно.

Първият канал за предаване на електроенергия с ултрависоко напрежение е с дължина 1467 километра и се очаква да увеличи доставките на електроенергия за провинция Хунан с една шеста до края на 14-ия петгодишен план (2021-25 г.).