Напълно се е възстановил първият човек, на когото е бил имплантиран чип на компанията Neuralink, похвали се в социалните мрежи нейният основател Илон Мъск.

"Пациентът се възстанови напълно без да са ни известни някакви странични ефекти. Той може да контролира мишката и да я мести на екрана с мислите си", разказа той.

Neuralink на Илон Мъск е оценена на $5 млрд.

Не са коли, не са ракети, не е Twitter: Тази компания на Мъск е оценена на $5 млрд.

Производителят на мозъчни импланти получи "зелена светлина" от FDA

Следващата стъпка след контрола върху курсора е да пациентът да може да натиска бутона на мишката.

Имплантът на Neuralink се нарича Telepathy и целта му е да даде възможност за директен контрол на смартфон или компютър. Първите пациенти с него ще са хора, които не могат да използват крайниците си, обясни в началото на годината милиардерът.

Neuralink на Илон Мъск е получила одобрение за изследвания върху хора

Фирмата за мозъчни чипове на Илон Мъск е получила одобрение за изследвания върху хора

Въпреки многото разследвания срещу компанията

Компанията работи и по други чипове, които ще позволяват и на здрави хора да извършват действия със силата на мисълта си, а също така и чрез технологията ще се преодоляват ефектите от някои здравословни проблеми. След няколко години Мъск очаква да има и възможност слепи хора да прогледнат чрез импланти.

Neuralink получи разрешение от американските власти да работи с пациенти, след като по-рано изпита технологията си върху маймуни. Това, обаче, беше съпроводено с доста скандали заради съмнения, че компанията не е спазвала разпоредбите в хода на тестовете.