Пекин разкри поредният си футуристичен план - да изгради хабитат на Луната. Идеята за проекта беше потвърдена от Китайската национална космическа администрация, която пусна видео, показващо какво точно искат да строят на спътника на Земята, пише сайтът Quartz.

"Китайската мечта да построи лунен дворец скоро ще се превърне в реалност", се посочва в клипа.

Всъщност съоръжението, което от Пекин искат да изградят там, представлява комплекс от отделни кабини под формата на големи тръби, в които учени ще живеят и ще провеждат изследвания на място. От агенцията все още не посочват срок, до който проектът ще бъде готов.

По думите на главният дизайнер на съоръжението Ву Вейрен обаче това може да се случи до 2030 година. Вероятно строежът ще започне на южния полюс на Луната, където се смята, че може да бъде открита вода, а слънчевата светлина е достатъчно.

Въпреки че страната работи и по проект за изпращане на мисия до Марс, Луната остава важна част от космическите амбиции на Пекин. През 2013 година Китай стана третата страна, успяла да изпрати своя космичеси апарат Chang"e 3 там.

До края на тази година пък страната възнамерява да изпрати първата сонда до тъмната страна на земния спътник.

Според информацията за лунния проект, учените заети с него вече са успели да построят прототип на "лунния замък" на Земята.