Петролната суперсила Саудитска Арабия ще има тежката дума на световния пазар на изкопаеми горива още много години. Страната инвестира в технологии и разширява геополитическото си влияние през морета и океани. Очакването е след малко повече от 15 години да утрои населението си.

Има само един проблем. Огромен проблем - няма вода.

Петролната монархия от години по изкуствен път осигурява питейните си нужди, но те растат, а заедно с тях - и рисковете за околната среда, пише "Франс прес" в свой материал, посветен на алтернативните технологии, които могат да опазят Саудитска Арабия не само от жажда, но и от екологична катастрофа.

Питейната вода в света (опасно) намалява - какви са причините

Питейната вода в света (опасно) намалява - какви са причините

Същевременно обаче, нейното потребление в развиващите се страни расте

Контекст: Страната няма езера, реки и редовни валежи и така от основаването си винаги се е сблъсквала с проблема с липсата на питейна вода. Принц Мохамед ал-Файсал става за посмешище, когато съвсем сериозно разглежда идеята по море да се доставя антарктически лед, но пак той през 1970 г. започва изграждането на безпрецедентна по мащабите си инфраструктура за обезсоляване на морската вода.

Днес тя произвежда 11,5 млн. кубика вода чрез 30 инсталации, чрез които както домакинствата, така и земеделските производители се захранват по всяко време на деня и годината. Процесът, обаче, не е евтин. Според данни от 2010 г. за него са били нужни по 1,5 млн. барела петрол дневно - или 15% от днешния добив. По-нови данни не са предоставяни на обществеността и медиите.

Снимка 634802

Източник: GettyImages

Голямо предизвикателство е увеличаващото се население, което принц Мохамед иска да стане 100 млн. души през 2040 г. при 32,2 млн. днес. Столицата Рияд консумира по 1,6 млн. кубика вода дневно, а според местни експерти до края на това десетилетие тази цифра ще скочи до 6 млн. кубика.

Аризона няма достатъчно вода за всички, които искат да живеят в щата

Един от най-големите американски щати няма достатъчно вода за всички, които искат да живеят в него

Регионът на Финикс е най-бързо растящият в страната

Детайли: Бързото и мащабно разширяване на системите за обезсоляване е въпрос "на живот и смърт" за Саудитска Арабия, коментира историкът Майкъл Кристофър Лоу от Университета на Юта, който е изследвал проблемите с водоснабдяването на страната.

По думите му именно заради това и е възможно да се стигне до конфликт между водните нужди и амбициите за въглеродна неутралност на страната към 2060 г.

Един от начините да се избегне това е постепенната замяна на инсталациите на изкопаеми горива с такива, които работят на принципа на обратната осмоза. Такава е "Джазла" близо до град Джубайл. Тя използва слънчева енергия и е първата по рода си.

Столицата на Германия рискува да се сблъска с недостиг на вода, заради отказа от въглища

Столицата на Германия рискува да се сблъска с недостиг на вода, заради отказа от въглища

Берлин рискува да настъпи недостиг на вода в резултат на изтичането на въглищата на Германия

Целта е да бъдат спестени около 60 000 тона въглеродни емисии годишно. Соларните мощности ще се увеличат 6-кратно до 2025 г. - от 120 мегавата днес до 770 мегавата.

Това отново ще бъде скъпо, признават експертите, но поне ще има по-малък ефект върху околната среда. А Саудитска Арабия не е изолирана от климатичните промени и те лесно могат да се превърнат в толкова голям проблем за националната сигурност, колкото е и безводитето.