При оставаща по-малко от минута до излитането, SpaceX спря изстрелването на най-новата версия на ракетата Falcon 9 вчера. "Block 5" е създадена, за да отговори на всички изисквания на NASA и може да е първата ракета на частна компания, която да прати астронавти в Космоса.

Причината за отлагането остана неясна, а съобщението за прекратяване на мисията дойде от самия компютър на Falcon 9. Очаква се днес (по българско време малко преди 01:00 часа петък срещу събота) екипът да направи втори опит.

SpaceX и Boeing се готвят да пратят астронавти в Космоса скоро

SpaceX и Boeing се готвят да пратят астронавти в Космоса скоро

Двете компании получиха задача от NASA

SpaceX съобщи, че и ракетата, и сателитът, който тя носи, са добро състояние. Компанията планира да използва една и съща ракета до 10 пъти. Досега ракетите се използваха само по два пъти. Тази обаче е построена по начин, който позволява да не бъде ремонтирана между полетите. "Само трябва да бъде заредена отново с гориво", каза по-рано Илън Мъск, главен изпълнителен директор и основател на команията.

Falcon 9 Block 5 трябва да прати в Космоса комуникационния сателит Bangabandhu-1, който ще предоставя телеком услуги за Бангладеш и региона.

За да бъде сертифицирана от NASA за превоз на астронавти, ракетата трябва да извърши седем полета без технологични промени.

Космическа одисея: Защо никой човек още не е стъпил на Марс?

Космическа одисея: Защо никой човек още не е стъпил на Марс?

НАСА е заложник на променящите се планове на американските президенти