SpaceX иска да се състезава с дистанционно управлявани автомобили на повърхността на Луната. Космическата компания на Илон Мъск планира да пусне автомобилите през октомври 2021 г. на борда на ракета SpaceX Falcon 9.

В проекта е привлечен легендарният дизайнер Франк Стивънсън - известен с работата си в BMW, Ferrari, Maserati, McLaren и други - за съдействие при проектирането на автомобилите, пише Business Insider.

Двете превозни средства ще бъдат частично проектирани, изработвани и от два екипа от гимназисти, се казва в изявление, публикувано през ноември.

Те ще бъдат транспортирани в лунен апарат Nova-C, направен от Intuitive Machines. Състезанието се организира от Moon Mark, компания за мултимедийно и образователно съдържание, която си партнира с авиокосмическата компания Intuitive Machines.

През юли Moon Mark съобщи, че два екипа от гимназисти са създали дизайни на автомобили само за четири седмици: "Team Atlas" е от Буенос Айрес, а "Team Ilstar" от Шанхай.

"Двата топ отбора от квалификационните кръгове ще спечелят възможност да построят за състезание две превозни средства на Луната", казаха компаниите.

Сега те ще работят със Стивънсън, автомобилен дизайнер, за да създадат превозно средство, което да се движи по повърхността на Луната.

С този проект се развият иноваторите на бъдещето, позволявайки им да мечтаят и да осъзнаят, че нищо не е невъзможно ", каза Стивънсън.

"Космосът е очарователно място за начинаещи дизайнери и с нетърпение очаквам да споделя част от знанията си на участниците в този иновативен проект", добави той.