Стотици употребявани батерии от електромобили живеят своя "втори живот" в Калифорния с нова функция - съхраняване на енергия, генерирана от фотовлотаични инсталации. По този начин от отпадък те се превръщат в източник на стабилност за енергийната система и на доходи за своя оператор, пише "Ройтерс" в свой материал.

Стартъпът B2U Storage Solutions има 25 мегаватчаса капацитет чрез общо 1300 батерии от електромобили на Honda и Nissan, които подават ток по времето, когато няма слънчево греене върху соларния парк. От продажби на енергия компанията е заработила 1 млн. долара през миналата година.

Китай тотално доминира глобалния пазар на батерии за електромобили

Китай тотално доминира глобалния пазар на батерии за електромобили

Въпреки усилията на Съединените щати и Европа да увеличат местното производство на батерии

Старите батерии вече не могат да дадат достатъчна автономия на возилата, за които са предназначени, но все още достатъчно добре задържат заряда си и това ги прави използваеми за съхранение до 8-годишна възраст. Те не се налага да се разглобяват, което и намалява риска от замърсяване с различни опасни химикали.

Мениджър във Volkswagen: цените на енергията ще убият производството на батерии в Европа

Мениджър във Volkswagen: цените на енергията ще убият производството на батерии в Европа

Блокът вече не е конкурентоспособен в много области

Технологията на B2U удължава живота им, като според компанията така се постига 40-процентова икономия спрямо другите решения за съхраняване на енергия.

Плановете са за разгръщане на още обекти в щатите Калифорния и Тексас.