Много устройства и предмети от нашето ежедневие са ни станали толкова привични, че не се замисляме как и кога са били изобретени. Често тези неща ни се струват като съвременни изобретения и технологии, докато всъщност те са създадени в древни времена и се използват от векове.

В тази статия става дума именно за три наистина новаторски решения от древността, които ни се струват модерни придобивки, само че не са. Ето и примерите.

Швеция, която пусна първа книжните пари в Европа, е на път да се откаже от тях завинаги

Страната, пуснала първите книжни пари в Европа, сега е на път да се откаже напълно от тях

Скандинавската държава първа въведе книжното разплащане в употреба в далечната 1661 г.

Банкноти

Време на изобретението: около 10-ти век

Те се появяват в древен Китай, през 600 г. пр. н. е. и отначало замествали монетите от благородни метали дадени за съхранение. В нещо подобно на банка се издават като документ, позволяващ с него да се плащат за стоки на други търговци. Като гаранция, че хартията наистина има своята стойност, лицето може да представи касова бележка за притежавани от него метални монети.

На държавно ниво хартиените пари започват да се издават в Китай през 10 век. Династията Сун въведе деноминацията на две банкноти: "1" и "100" цзяоцзи. Първоначално банкнотите се издавали с ограничен период на валидност и може ли да се използват само в определена част от страната.

Снимка 395180

Източник: iStock

С появата на династията Юан териториалните ограничения върху първите печатни хартиени банкноти се премахват. Пускали се в обръщение от 4 китайски града.

С завладяването на китайските земи от монголците, обществото трябвало да изостави обичайната форма на издаване на пари в продължение на 10 години. След това процесът се възобновил и хартиените пари отново се превърнали в платежно средство.

Глобалната икономика започва масово да използва такива "хартиените бележки" в края на 19 век.

Снимка 361160

Източник: iStock

Слънчеви очила

Време на изобретението: около 13-ти век

Първите средства за защита на очите от слънчева светлина са направени от жители на Далечния Север, Азия и Америка. Очилата им били животински кости или парчета кора с тесни прорези за очите.

За първи път слънчеви очила - или по-скоро техните далечни прародители - се появяват в Китай. През 12-ти век цветни кварцови плочки са били използвани от съдиите, за да попречат на свидетелите да видят израза в очите им.

Преди появата на очила, отделни полирани кристали или парчета стъкло за едното око са били използвани като устройства за подобряване на зрението. Съвременните очила най-вероятно са измислени в Италия през 13 век.

Предполагаемата година на изобретяването им е 1284 и Салвино Арпмати се счита за създател на първите очила, въпреки че няма документални доказателства за тези данни. Първите документални доказателства за съществуването на очила датират от 1289 година.

Снимка 472385

Източник: iStock

Тоалетна хартия

Време на изобретението: около 6-ти век от новата ера

За първи път използването на хартия за санитарни цели започва в Китай. Най-ранното споменаване за това датира от 589 година.

И към 1391 г. 720 хиляди листа тоалетна хартия вече са били доставяни на императорския двор годишно, както и 15 000 листа специални хартии - дебели, меки и ароматни - за семейството на императора.

7 изобретения на древен Рим, които използваме и днес

7 изобретения на древен Рим, които използваме и днес

От правото до акведуктите и градоустройство, влиянието на Римската империя върху развитието на световното развитие е огромно