До 2023 година е възможно да има дървени сателити в Космоса. Kyoto University и частна японската Sumitomo Forestry вече разработват първите в света сателити от дърво. Планът е те да са готови до две години, предава BBC.

Компанията Sumitomo Forestry обяви неотдавна, че е започнала изследване за използването на дървесни материали за сателити за космоса. Дървесината, която се използва, е "научноизследователска тайна", заяви говорител на компанията

Иновативната идея е продиктувана от нарастването на космическия боклук, който става става все по-голям проблем. Пространството в околоземната орбита е вече пълно с летящи апарати и отломки от стари спътници. Те са опасни, защото при скоростта, с която се движдат, дори съвсем малко късче може да съсипе работещите сателити в орбита.

Скоро в Космоса може да бъде изстреляна първата ракета, отпечатана на 3D принтер

Скоро в Космоса може да бъде изстреляна първата ракета, отпечатана на 3D принтер

Работа по време на пандемия: Компанията ангажира само по един служител в сграда, който да работи с 3D принтерите

Дървените сателити няма да създават подобни проблеми. Те биха изгорели без да отделят вредни вещества в атмосферата или да сипят отломки по земята, когато се върнат обратно на Земята.

Sumitomo Forestry ще работи върху разработването на специалните дървени материали, за да са устойчиви на слънчева светлина.