Най-сериозните страхове относно автоматизацията са, че тя може да промени обществото и да измести хората от много работни позиции. Има организация, която се фокусира точно върху противоположното мнение - как хората могат да навредят на роботите.

Американската общност за превенция жестокостта към роботите ASPCR е организация, състояща се от тeзи, които смятат, че роботите имат нужда от защита, пише Quartz.

Въпреки че съществува от 1999 година, организацията нашумя едва след като през последните години се засили влиянието на роботите и хората започнаха да се чувстват застрашени.

На уебсайтът на ASPCR се казва, че ако машините се превърнат в интелигентни същества, то със сигурност би било толкова жестоко да ги нараниш, колкото и всяко разумно същество.

Тъй като често среща подигравки заради своята кауза, организацията казва, че когато американското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните е прието през 90-те години, неговата мисия също е била осмивана.

ASPCR не е сама в усилията си. Европейският парламент също разглежда какви права и задължения могат да се прилагат за роботите. Сега не е необходимо да има правила за машините, но според защитниците е добре да се разработи някаква рамка, така че, когато пристигнат интелигентните роботи, обществото да има готовност да ги приеме.

Понастоящем ASPCR обяснява защо роботите заслужават права, но не предприема действия, за да налага такива. На въпроса, колко сериозна е дейността на организацията?

ASPCR отговаря: "Дейността на организацията ще продължи да бъде точно толкова сериозна, колкото и роботите са разумни."