Потребителите на Facebook и Messenger вече използват пълно криптиране на съобщенията си, обявиха от компанията майка Meta.

След ъпрейда даже нейните служители няма да могат да четат кореспонденцията на ползвателите.

TikTok измести Facebook Messenger

TikTok измести Facebook Messenger

Въпреки забраната на Тръмп

Другото нейно популярно чат приложение - WhatsApp, е с този вид защита още от 2016 г. Тогава тя стана възможна и за Messenger, но само ако е изрично активирана от потребителя.

Сега въвеждането на криптирането по подразбиране е изисквало пълна преработка на Facebook-базирания чат, посочиха от компанията. Това вероятно е и сред причините за спирането на олекотеното приложение Messenger Lite.

Въвеждането на пълно криптиране беше посрещнато радушно от журналистически и правозащитни организации по света, но правителствата и правоохранителните агенции не споделят техния ентусиазъм. Според тях защитените чатове подпомагат дейността на престъпници, терористи, хакери и враждебни режими.

Властите настояват чат програмите да имат "задни вратички", които да могат да се използват след съдебна санкция - макар според експертите по киберсигурност това да излага и невинните потребители на риск.