Буквално в рамките на няколко часа AI възможностите пред европейските (и българските) потребители нараснаха значително - не само заради големият ъпгрейд на ChatGPT, но и защото в рамките на ЕС стана достъпен най-големият му конкурент в сравнителните тестове. Става дума за Claude на компанията Anthropic.

Ботът е дело на бивши служители на OpenAI (компанията зад ChatGPT), като една от ключовите характеристики на бота са строгите етични правила, които той следва и чрез които трябва да се предотвратяват злоупотреби.

GPT-4o: ChatGPT отново повежда в AI надпреварата

GPT-4o: ChatGPT отново повежда в AI надпреварата

Безплатната версия на бота получи огромен ъпгрейд

Извън това, неговите способности по отношение на разбиране, анализ и генериране на съдържание са изключително високи. Даже при представянето на GPT-4o на OpenAI се вижда, че при повечето тестове именно Claude 3 Opus е най-силният конкурент - Gemini моделите на Google остават далеч назад.

"Claude разбира френски, немски, испански италиански и други европейски езици на високо ниво", посочват от Anthropic, които пускат в Европа и iOS приложение. От няколко месеца разработчиците в Европа имаха достъп до платформата, но чак сега е наличен и продукт за редовите ползватели.

Нож в гърба: Готви ли се Microsoft да замени ChatGPT със собствен AI

Нож в гърба: Готви ли се Microsoft да замени ChatGPT със собствен AI

IT гигантът инвестира $10 милиарда в OpenAI, но явно вече гледа и към собствена разработка

Безплатен е моделът Claude 3 Sonnet, а Opus версията е достъпна в рамките на абонаментен план за 18 евро без ДДС на месец. Има и Team план за корпоративни потребители.

В употреба

Claude идва в ЕС с престижна визитка - над 7 млрд. долара привлечени инвестиции от Google, Amazon, Salesforce и ред други, отлични резултати на тестове и много лоялни потребители в САЩ. Как, обаче, стои той на фона на останалите играчи?

Първото впечатление от Claude е, че е доста бърз и интерфейсът изглежда по-добре от този на ChatGPT. Важно е, обаче, да уточним, че, за разлика от Microsoft Copilot и Google Gemini, ботът на Anthropic няма връзка с интернет. Така зависите от информацията, на база на която той е бил трениран.

Шефът на OpenAI Сам Алтман: Настоящият модел на ChatGPT е толкова "полезен", колкото първите мобилни телефони

Шефът на OpenAI Сам Алтман: Настоящият модел на ChatGPT е толкова "полезен", колкото първите мобилни телефони

Според него, въпреки че много хора използват услугите AI, учените все още не са успели да определят количествено колко те са подобрили производителността им

Още при първия разговор с бота той си "измисли" няколко несъществуващи приложения, за които твърди, че са популярни у нас. Когато беше конфронтиран да провери истинността на информацията си, Claude коригира част от "халюцинациите" си, но не всички. Това е чест проблем при интеркация с AI ботове на по-специфични теми, за които не винаги има достатъчно в тренировъчните масиви.

Извън това качеството на текста е на много добро равнище - както на английски, така и на български език.

Смесени чувства остави и функционалността за обработка на големи файлове. Когато тя сработи, наистина работи добре - както ще ви каже всеки журналист, писал някога материал по мотивите на решение на Комисията за защита на конкуренцията.

Google Gemini: Ще детронира ли ChatGPT и MS Copilot

Google Gemini: Ще детронира ли ChatGPT и MS Copilot

Онлайн гигантът обнови своето AI портфолио

За да се случи това, обаче, трябва да се изпълнят определени условия. На първо място, файлове във формат, различен от PDF, просто не се разчитат от Claude, макар да имате възможност да ги качите. На второ място, безплатната версия на Claude е с динамичен лимит на дължината на контекстовия прозорец и един от актовете на КЗК се оказа 745% по-дълъг от позволеното. За без пари - толкова.

Ако Claude беше дебютирал в Европапрез есента на миналата година (с версия 2.1 на модела), той щеше много бързо да натрупа почитатели. Сега той продължава да е много добър чатбот, но вече има сериозни конкуренти, като свързания с интернет и GPT-4 Copilot и подлежащия на много скорошен ъпгрейд до същите (или по-големи) способности ChatGPT. Освен това, вече виждаме тенденция чатботовете да се превръщат в мултимодални виртуални асистенти, с които говорим и на които показваме неща на екрана и с камерата на устройството си. От тази гледна точка продуктът на Anthropic изглежда доста олд скул.

Със сигурност в компанията не стоят със скръстени ръце и изглежда логично да видим скоро Claude, който може да черпи информация и от Глобалната мрежа и поддържа алтернативни методи за интеракция.