Компанията за сигурност Trend Micro се ангажира с прогноза за киберзаплахите през 2019 година. Експертният анализ обхваща пазарите на мобилни устройства, интернет на нещата, облачните изчисления и други области от критично значение.

Фишинговите атаки по електронна поща се очертават като най-разпространената киберзаплаха както за индивидуалните потребители, така и за бизнеса. Очаква се ръст на всички типове атаки през е-поща, вкл. използване на злонамерени линкове, прикачени файлове и таргетирани атаки с подвеждащи текстови съобщения, смята експертите пише technews.bg.

През следващата година в информационното пространство се очаква появата на повече неизвестни киберзаплахи, което ще засили необходимостта от прилагане на подходи на няколко нива в киберзащитата. Корпоративните мрежи трябва да бъдат надеждно защитени от нови и съществуващи видове атаки, подчертават специалистите.

От Trend Micro предупреждават, че възможността за работа на служители на компаниите от дома може да се превърне в заплаха за сигурността. На фона на нарастваща популярност на концепцията BYOD (използване на личните устройства за служебни цели) компаниите следва да преосмислят операциите по събиране и анализ на данни за потребителите, присъщи на текущите рекламни модели, тъй като нарушенията ще им струват скъпо.

В публичния сектор се очаква засилване на борбата с фалшивите новини в условията на предизборни кампании. Същевременно ще се засилва регулаторният натиск, а в центъра на вниманието ще попаднат неприкосновеността на личния живот и интернет на нещата.

Що се отнася до потребителската сфера, атаките с помощта на социален инженеринг ще изместят експлойтите. Очаква се компрометиране на чатботовете. Акаунти на знаменитости ще бъдат подложени на атаки от типа Watering Hole. Освен това ще продължи масовото използване на откраднати данни за акаунти.

В клауд инфраструктура могат да се очакват големи изтичания на данни, поради неправилна настройка на параметрите на сигурността по време на миграция към облака. Клауд услуги пък ще се използват да добив на криптовалута.

Trend Micro прогнозира още, че през 2019 г. киберпрестъпниците ще започнат да използват повече скрити методи за атаки. Все по-популярни ще стават таргетираните атаки, вкл. с помощта на изкуствен интелект.