Навигацията на Google Maps все още може да води шофьорите до задънени улици и неасфалтирани черни пътища, но услугата се усъвършенства и може да подобри пътуването с градския транспорт.

Tехнологичният гигант Google съобщи за новата опция в четвъртък. Тя ще показва колко са препълнени автобусите и влаковете на метрото в градския транспорт. Освен това ще предвижда закъсненията и измененията спрямо разписанието и ще уведомява потребителите за това, пише Gizmodo, позовавайки се на информация от Google.

Според нея услугата ще бъде достъпна в 200 градове по целия свят. А опцията за закъсненията на транспорта вече е била стартирана в Индия преди три седмици.

Технологията е разработена въз основа на методи, които Google използва съвместно с потребителите си от няколко месеца. От октомври програмата Google Maps прави запитване към използващите я, дали могат да споделят информация за транспорта. Данните, които потребителите са давали, са предпочитания вид транспорт от тях сутрин, броя на свободните места и броя на правостоящите.

Така технологията е събрала база данни, чрез която може да изготвя прогнози за определен маршрут и транспорт.

Сега в избрани градове, когато пътуващите в градския транспорт, потърсят информация от Google Maps от устройства с Android или iOS, приложението ще изпрати съобщение като това: "Има само места за правостоящи".

Google e направила проучване, за да разбере къде са най-натоварените градски маршрути. В Буенос Айрес се намират първият, третият и шестият най-натоварен маршрут в света. В Ню Йорк има натоварено градско пътуване, което е десето в света.

Приложението работи подобно на опцията за установяване на препълнените ресторанти и магазини, стартирана през 2017 година.

Информацията за прогнози в реално време Google получава от потребители, които съзнателно или на са дали разрешение приложението да използва техни данни анонимно.

Все още от компанията не са съобщили в кои градове ще бъде стартирана услугата, но опцията за закъснели автобуси е достъпна за потребителите в Индия. Очаква се тя да навлезе и в други страни.