На фона на неотдавнашната ескалация на геополитическото напрежение, включително удара на Израел в района на Рафах в ивицата Газа, след като Хамас изстреля ракети към Тел Авив, цената на т. нар. "активи-убежища" започна да расте. Това е особено видимо при златото, за чиято цена прогнозите и спекулациите не спират. Този път в споровете навлизат и AI алгоритмите, пише Finbold.

И тъй като конфликтите по света продължават, а някои от тях дори се засилват, подкрепата за жълтия метал нараства. По-ниските залози за намаляване на процентите на Федералния резерв на САЩ тази година обаче може да окажат известен натиск върху продажбите.

Как (ще) се влияят цените на златото и петрола от гибелта на иранския президент

Как (ще) се влияят цените на златото и петрола от гибелта на иранския президент

Положението към момента на международните пазари и какво би могло да се случи в бъдеще

 

AI прогноза за цената на златото през 2024-а година

В този контекст един AI алгоритъм, който използва индикатори за технически анализ (TA) - модели на диаграми, нива на подкрепа и съпротива и макроикономическа и политическа ситуация, прогнозира, че златото ще достигне $2921,82 до 31 декември 2024 г., което предполага увеличение от 23,50 % от текущата цена.

Снимка 650324

Източник: iStock

От своя страна, ChatGPT-4, най-новият и усъвършенстван модел на OpenAI ChatGPT, предлага доста мечи ценови диапазон между $1900 и $2400 за тройунция, позовавайки се на Световната банка и Citigroup, както и текущите геополитически напрежение и очаквания за лихвените проценти на Фед.

Тази прогноза се позовава на различни експертни прогнози, текущи пазарни тенденции и потенциалното въздействие на геополитическите събития и икономическите политики. От решаващо значение е да продължим да наблюдаваме текущите икономически показатели и геополитическите развития, за да прецизираме тези оценки, ако е необходимо, коментират експерти.

На този фон Claude 3 Opus, скорошният AI модел от Anthropic, определи златото в "най-вероятния диапазон" от $2350 - $2450 за унция до края на 2024 г., "с потенциално дъно около $2300 и високо до $2500.

Анализ на цената 

В началото на тази седмицата златото се търгуваше за $2365,90, записвайки ръст от 0,39% за ден, след спад от 4,01% през изминалата седмица и скромен ръст от 0,35% на месечната си графика. Благородният метал добави 14,11% към своята стойност от края на годината, според  данните от 27 май.

"Ние сме на ръба на голям бичи цикъл на твърдите активи като цяло, включително на суровините", смята крипто експертът Михаел ван де Попе. 

В крайна сметка златото може да продължи по пътя, зададен от една от AI платформите по-горе, или може да скочи рязко по време на предстоящото възходящо рали, прогнозирано от крипто експерта. Като се има предвид, че пазарите правят внезапни обрати въз основа както на вътрешни, така и на външни фактори, правенето на собствено проучване е от решаващо значение при инвестиране.

Ще продължи ли подема на златото към нови ценови рекорди

Ще продължи ли подема на златото към нови ценови рекорди

Среброто и платината също поскъпват