Не са много компаниите на под 10 години, които успяват да победят глобалния лидер на територията на цял континент. Именно това обаче прави в Африка платформата Showmax от ЮАР. С помощта на микс от местно и световно съдържание, тя измести Netflix като фаворит на Черния континент, пише Rest of the World.

През 2015 г. Showmax се отдели от най-голямата африканска компания в развлекателния сектор - MultiChoice. Към ноември 2023 г. тя има 2,1 млн. абонати (ръст от 39%) в сравнение с 1,8 млн. за Netflix (спад до 33,5%), показват данните на Omdia.

Netflix взе правата за шоута на Световната федерация по кеч

Задушаващо тръшване: Netflix взе правата за шоута на Световната федерация по кеч

Сделката е за 10-годишен период

Успехът ѝ е толкова голям, че Amazon решиха да намалят ангажимента си към Африка и Близкия Изток и да спрат да поръчват оригинално съдържание. Платформата е далечен трети на пазара с едва 300 000 абонати.

Съдържание, съдържание, съдържание

Showmax се изстрелва нагоре с помощта на богат микс от чуждестранно съдържание, включително HBO и мачовете от Висшата лига, но също и местни продукции. Платформата работи с документалисти и творци от различни жанрове, които създават африкански филми за африканска аудитория.

"През последните години Showmax инвестира в локалното съдържание и със сигурност виждат дълготрайния ефект от тази стратегия. Това е игра на мащаб, която глобалните стрийминг компании не изглежда да разбират напълно. Масовият пазар предпочита своето съдържание", коментира пред онлайн изданието технологичният предприемач и инвеститор във филмовата индустрия Джейсън Н"Коджу.

През 2023 г. гигантът Comcast придоби 30% дял в платформата чрез NBCUniversal, което ѝ даде както нужна финансова инжекция, така и достъп до съдържание от BBC, ITV, Paramount, Sony и Warner Bros.

Новата вълна пиратски сайтове, които печелят милиарди от стрийминг

Новата вълна пиратски сайтове, които печелят милиарди от стрийминг

Високата цена на платформи като Netflix тласка потребителите към нелегални алтернативи

Има и проблеми

Когато си локален играч - даже и много голям, някои неща се оказват трудни. Така, например, приложението на Showmax дълго време беше критикувано от потребителите заради лош дизайн, липса на добри алгоритми за препоръчване на съдържанието и т.н.

В началото на годината платформата представи нова система, която е разработена заедно с Comcast, именно с цел да се решат тези проблеми.

По-сложно обаче е да се предскаже дългосрочното бъдеще на Showmax. Компанията майка MultiChoice печели по 3,1 млрд. долара годишно, но приходите идват най-вече от сателитна цифрова телевизия. Не е ясно доколко Showmax си изкарва парите, особено с оглед факта, че през тази година абонаментната такса беше намалена наполовина.

Max: Какво представлява суперплатформата за стрийминг на Warner Bros. Discovery

Max: Какво представлява суперплатформата за видео

Тя надгражда HBO Max с огромно количество съдържание

Това може да е свързано с амбициите след 5 години да има 50 млн. абонати, но в същото време има заложена и друга цел - 1 млрд. долара приходи. Очакването е втората част от плана да е свързана с поскъпване на услугата - въпреки, че континентът е много чувствителен ценово. Тази тактика е съпроводена с риск, но вече сработи - при Netflix...