София променя облика си и 13 мащабни инвеститорски проекта, започнати през 2017-а, ще се погрижат тази тенденция да продължи.

Болница, няколко хотела, логистичен център и цял куп жилищни комплекси ще се строят в столицата през тази година.

13 обекта с разгъната застроена площ над 10 000 кв. м са получили разрешения за строеж от 1 януари до 15 ноември 2017 г., сочи справка на общинското направление по архитектура и градоустройство по искане на вестник "24 часа". Ето някои от тях:

Нова многопрофилна болница

Проектът ще бъде в район "Манастирски ливади-запад" и ще бъде изградена общо 18 962 кв.м. разгърната площ. Болницата ще има отделение за продължително лечение и рехабилитация, диагностично-консултативен център, офиси и подземен гараж. Проектът е на д-р Христо Мазнейков, собственик на частната болница "Св. София"

Логистичен център село Бусманци

Ще бъдат изградени върху 14 585 кв.м. разгърната площ административна сграда, хале за претоварване, складови халета и паркинг.

Вдигат нова сграда за €30 милиона в "Бизнес парк София"

Вдигат нова сграда за €30 милиона в "Бизнес парк София"

Строежът й ще бъде завършен следващата година

"Бизнес парк" и "София тех парк"

Двата индустриални парка в София ще се сдобият с нови сгради - 1 в бизнес парка и 2 в тех парка.

Garitage park

Мегакомплекс с внушителните 165 000 кв.м. разгърната площ ще бъде изграден в София. Той включва офиси, апартаменти, парк с езеро, детски и спортни площадки, училище, спортен център с басейн, супермаркет, ресторанти и др. Инвестицията е за 200 милиона евро.

Три нови хотела

На различни процедурни етапи са проекти за три хотела - на мястото на сервиз "Изток", 80-метрова сграда на бул. "Т. Александров" срещу "Макдоналдс" и в "Люлин", където се планира първата висока сграда от контейнери. Не е ясно обаче дали самото строителство на обектите ще стартира до края на годината.

В София започва изграждането на нов луксозен комплекс за €180 милиона

В София започва изграждането на нов луксозен комплекс за €180 милиона

Garitage Park ще включва жилищни и бизнес сгради, както и училище и зелени площи

Гранд каньон в "Младост"

През 2018 г. се очаква да започне строителството на "Гранд каньон" с 3 кули на турската компания "Гаранти коза" в "Младост".

Небостъргачи

От десетте проекта за небостъргачи единственият, който вече се строи,е 202-метровият "Скай форт" на бул. "Цариградско шосе" до "Интер експо център". 44-етажната офис кула ще е до "Капитал форт", която в момента е най-високата сграда в столицата със своите 126 метра.

Нов завод на "Софарма"

Плановете са изграждането на новия лиофилен завод да стартира през първата половина на тази година. Застроената площ ще е около 3000 квадратни метра и ще се намира в квартал "Надежда".

Започва строежът на комплекса за 120 милиона лева "Гранд Каньон" в София

Започва строежът на комплекса за 120 милиона лева "Гранд Каньон" в София

Проектът включва жилищни сгради, хотел и търговски комплекс