Технологичният лидер в областта на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане АББ откри нова многофункционална сграда "Emotion" на своята локация в Унтерсигентал. Инвестицията в сградата е 45 милиона швейцарски франка, съобщиха от компанията.

Центърът е най-голямата инвестиция на АББ в Швейцария от повече от десетилетие. Строителството му продължава две години. Сградата предлага предлага 500 работни места.

Локацията на АББ в Унтерсигентал е мястото, в което АББ разработва и произвежда решения за технологии за задвижване в областта на промишлените процеси, инфраструктурата и жп транспорт, както и за приложения в областта на производството на възобновяема енергия.

Електрониката за енергийни технологии е пригодена за специфични приложения, за да позволи високонадеждно и ефективно преобразуване на мощността в желаната форма. Продуктите се използват за влакове, електронни автобуси и трамваи, както и в преобразуватели за вятърни или водноелектрически централи или в задвижвания с променлива скорост за двигатели, които позволяват значителни икономии на енергия и подобряване на качеството.

АББ има 130-годишно присъствие в Швейцария и успешно разширява своя бизнес за силова електроника от Унтерсигентал през годините. Близо 300 нови работни места са създадени през последните пет години.

"Тази инвестиция ще ни помогне да засилим присъствието на АББ в Швейцария и да инвестираме в технологии с висок растеж на бъдещето", коментира Нора Тьовсен, директор на холдинга в AББ Швейцария.

Главният изпълнителен директор на Пощенска банка Петя Димитрова оглавява АББ

Директорът на Пощенска банка Петя Димитрова оглавява Асоциацията на банките

Асоциацията на Банките в България е ключова организация, обединяваща търговските банки у нас

Зелени амбиции

От АББ споделят, че имат за цел да даде възможност за нисковъглеродно общество, да запази ресурсите и да насърчи социалния прогрес. Сградата "Emotion" е в унисон а тази стратегия. Построена е с рециклиран бетон, който улавя CO2. Сградата отговаря на швейцарския стандарт Minergie и разполага с модерни технологии за сградна автоматизация за повишаване на комфорта и енергийната ефективност. Енергийното захранване се осигурява от слънчева енергия от фотоволтаични системи, инсталирани на съседни сгради и от хидроенергия от района. Отоплението и охлаждането се осигуряват от термопомпи, които могат да извличат енергия от подземните води.

АББ е иновативен технологичен лидер в областта на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижвания, индустриална автоматизация и енергийни мрежи, които обслужват битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти по целия свят. Компанията развива дейност в над 100 държави и разполага с около 136 000 служители.

В България АББ разполага с над 2 500 служители и развива дейност с централен офис в София и четири клона в страната. Две от производствените бази на АББ се намират в гр. Раковски и произвеждат електрически компоненти ниско и средно напрежение. Другите две производствени бази се намират в гр. Петрич - за продукти ниско напрежение, и в гр. Севлиево - за продукти високо напрежение. Компанията разполага и със сервизен център за турбокомпресори в гр. Варна.​