Акциите на най-голямата петролна компания в света Saudi Aramco скочиха при откриването на първия борсов търг след първоначалното публично предлагане на ценни книжа (IPO), сочат данни от саудитската борсаTadawul.

Според данните от днес сутринта стойността на акциите на Saudi Aramco нараства с 10% - до 35,2 саудитски риала (9,4 долара).

Най-големият борсов дебют в историята: Aramco набра $25,6 милиарда

Най-големият борсов дебют в историята: Aramco набра $25,6 милиарда

Държавната петролна компания бе оценена на $1,7 трилиона и става най-скъпата публична в света

"На този ден ние започваме да търгуваме на саудитската фондова борса с акции на Saudi Aramco. Започва нов етап в просперитета на Saudi Aramco, който продължава повече от 86 години", каза Ауди ал Насър, ръководител на компанията, на церемонията по откриването на сесията.

На 5 декември Saudi Aramco обяви резултатите от IPO, проведено на местната борса Тадавул. Търсенето на акции на компанията надхвърли над четири пъти размера на предлагането, поради което ценните книжа бяха поставени на горната граница на обявения диапазон - 32 риала (8,53 долара) на брой.

Общо Саудитска Арабия продаде на инвеститорите 1,5% от акциите на компанията за 25,6 милиарда долара. В същото време други 450 милиона акции, или 15% от офертата, бяха отпуснати за допълнителна опция за пласиране (опция за стабилизиране на котировките на акции след IPO).

$50 милиарда заявки от институционални инвеститори за IPO на Saudi Aramco

$50 милиарда заявки от институционални инвеститори за IPO на Saudi Aramco

Подаването на поръчки за акции приключва днес в 17 часа

Въз основа на постигнатата цена компанията беше оценена на приблизително 1,7 трилиона долара. По този начин тя стана най-скъпата в света и с голям марж пред американската Apple, чиято пазарна капитализация е около 1,2 трилиона долара.