Един от най-големите чуждестранни инвеститори у нас – американската „Сенсата Технолоджис”, откри днес втория си завод в България.

Компанията един от световните лидери в производството на сензори за автомобилната индустрия. Инвеститорът стъпи в България през 2011 година, когато купи белгийската Sensor-Nite от групата ELEX в сделка за 225 милиона евро.

Първият завод на „Сенсата” се намира в Ботевград, където се произвеждат температурни сензори за гиганти като "Фолксваген", "Даймлер", "Волво", "Фиат" и "Дженеръл Мотърс". Там работят 1850 души заедно с бизнес центъра в София, където има инженерингов екип и организация за обслужване на европейски клиенти.

Днес компанията преряза лентата и на втория си завод в България – този път в индустриална зона „Марица” до Пловдив.

В него дружеството инвестира близо 40 милиона долара - в купуването и застрояването на общо 68 000 кв.м. производствена площ. „Сенсата Технолоджис”  планира откриването на нови 1500 квалифицирани работни места в рамките на две години.

От компанията посочват, че през 2015 година в Ботевград са направени близо 15 милиона долара инвестиции, което е увеличило към днешна дата производството до десетки милиони датчици годишно.

С откриването на втория си завод в Пловдив, България ще стане един от основните двигатели на "Сенсата Технолоджис" в световен мащаб, коментират още от дружеството.