Фармацевтичният производител "Чайкафарма" АД ще изгради трета производствена база в България. Новият завод на компанията трябва да се появи в близост до София, като към момента дружеството има други бази в Пловдив и Варна.

Преди време от компанията посочиха, че имат намерение за изграждането на нов производствен комплекс за таблетки, капсули и течни лекарства. Тогава обаче не бяха посочени повече детайли около тези планове, както и къде ще се намира той.

Чайкафарма изгражда нов производствен комплекс за таблетки, капсули и течни лекарства

Чайкафарма изгражда нов производствен комплекс за таблетки, капсули и течни лекарства

Той ще разполага с роботизирано и автоматизирано оборудване

От документи, подадени до Търговския регистър, става ясно, че предстои акционерите в компанията да дадат своето одобрение за придобиването на парцел с площ от близо 60 декара в Казичане. Сделката е на стойност от 14,85 милиона лева.

Събранието на акционерите е насрочено за 22 юни, се посочва в документите, цитирани от сайта SeeNews.

Целта на "Чайкафарма" е с новата база да увеличат производството си до 950 милиона таблетки годишно от настоящ обем от 450 милиона таблетки. От дружеството планират да изградят новата фабрика до 2022 година.

Компанията е създадена през 1999 година, като днес тя има портфолио от около 160 различни продукта. Тя изнася част от продукцията си за различни пазари, включително за Чехия, Германия, Словакия, Косово и Йемен.