Правителството на Черна гора планира да инвестира 155 милиона евро (171,7 милиона долара) в капитала на родния авиопревозвач Montenegro Airlines. Това трябва да стане в рамките на следващите шест години, а ходът има за цел да подкрепи развитието на компанията, съобщиха от пресслужбата на кабинета в съобщение, цитирано от SeeNews.

Компанията ще използва финансирането за покриване на просрочени задължения и придобиване на нови самолети на стойност 50 милиона евро.

Според правителството на балканската страна потенциалният фалит или ликвидация на компанията биха довели до поредица от кумулативни неблагоприятни ефекти върху цялата икономика на държавата. Вследствие на това Черна гора може да загуби завинаги средства в размер на 33,7 милиона евро, които са платени на вноски за самолети и слотове на чуждестранните летища.

Иначе Montenegro Airlines генерира приходи от около 70 милиона евро годишно и оказва значително положително въздействие върху растежа на икономиката на Черна гора, се посочва още в писмото.

Очаква се превозвачът да поеме около 660 000 пътници през 2019 година, което ще бъде с около 15 000 души повече в сравнение с миналата година.

В рамките на 2018 година базираната в столицата Подгорица Montenegro Airlines намали загубата си до 1,97 милиона евро.

Идва краят на силните времена за нискотарифните авиокомпании

Идва краят на силните времена за нискотарифните авиокомпании

Авиопревозвачите са изправени пред нарастващи разходи и намаляващи приходи