Тайванската компанията Foxconn Technology, която произвежда електроника за Apple, ще изгради завод за производство на лаптопи и таблети във Виетнам на фона на напрежението между САЩ и Китай. Инвестицията е за 270 милиона долара, пише Forbes.

Новият завод ще е в провинцията Бак Жианг, близо до Ханой. Производственият му капацитет ще осем милиона устройства годишно, според уебсайта на виетнамското правителство.

Производителят на електроника планира да инвестира още 700 милиона долара и да наеме 10 000 местни работници във Виетнам през 2021 година.

Foxconn сглобява iPad и MacBooks за Apple в Китай, където оперират 12 фабрики в девет града, но премества част от работата си във Виетнам по искане на американския технологичен гигант, съобщи Reuters.

По-рано компанията беше обявила плановете си да премести някои от мощностите си от Китай във Виетнам, за да сведе до минимум въздействието на търговското напрежение между САЩ и Китай.

Foxconn доставя готова електроника от своите китайски фабрики до най-големият пазар на Apple в САЩ. От 2012 г. досега производството във Виетнам нараства заради ниските разходи за труд и държавната подкрепа за чуждестранни инвестиции. Foxconn се ориентира към Виетнам, до голяма степен за да спести от разходи за труд, които са значително по-ниско от тези в Китай, казват анализатори. Освен това миналата година в Китай много фабрики бяха затворени в опит да се ограничи разпространението на коронавируса и Foxconn пострада от това.

Компанията е основана от тайванския милиардер Тери Гоу и оперира във и във Виетнам от 2007 г. като инвестира общо 1,5 млрд. долара.

Foxconn иска одобрение за изграждане на индустриален парк за 1,3 милиарда долара в Тан Хоа в Северен Виетнам, по информация на списание Nhip Cau Dau Tu.