Живеем в напрегнат и динамичен свят по отношение на финансовите пазари. Станахме свидетели на най-голямата банкова криза от 2008-ма година насам, фалита на три американски банки и спасяването на една голяма европейска банка. И докато призракът на "Голямата финансова криза" дебне зад ъгъла, ако погледнете към фондовите пазари всичко изглежда спокойно и нормално, поне на пръв поглед.

Водещите щатски индекси възстановиха загубите си и се търгуват на положителна територия за март, въпреки стреса свързан с банките. Причините за това? Краткият отговор - инвеститорите са спокойни, че централните банки по света ще спасят положението и депозитите, ако видим по-нататъшна "верижна реакция".

И причина номер две - "лошите новини" са добри новини. Тоест, инвеститорите са на мнение, че банковата криза ще накара централните банки по света да спрат с повишението на лихвените проценти, което е трън в очите на инвеститорите по отношение на представянето на пазарите.

Но инвеститорите, които имат склонност да забравят лошите неща бързо, може би гледат нещата от "неправилната" страна. Те са забравили причината за това централните банки по света да искат да повишават лихвите, въпреки че знаят цената за това - забавяне на икономическия растеж.

Очаквате рецесия? Ето няколко начина как да инвестирате в подобна среда

Очаквате рецесия? Ето няколко начина как да инвестирате в подобна среда

Според много експерти САЩ ще изпаднат в рецесия през 2023 година

Всъщност, ако централните банки спрат рестриктивната си политика и започнат дори да намаляват лихвите, за което призовават много икономисти, това на практика ще е ясно признание, че икономиката се е влошила изключително и най-вероятно се е насочила към рецесия. А биха ли искали инвеститорите да притежават акции с такава перспектива?...

Най-грубо казано, ако пазарите не "изпихнат" в момента, когато имат видими причини, и добро оправдание, за да го направят, резултатите за инвеститорите определено най-вероятно няма да са добри.

Първият вариант е - централните банки спират да повишават лихвите и дори ги намаляват, което почти със сигурност ще означава, че ще видим рецесия (защото те разполагат с предварителни данни за икономиката, които могат да обработят и факта, че намалят лихвите ще означава, че са видели рецесията преди всички останали).

Това, може да е последвано от рязко понижение в оценките на акциите, което в съчетание с намаляване на прогнозите и резултатите им, да означава рязка обезценка в акциите.

Едва тогава инвеститорите ще могат да купуват акции на "промоция" с добри дългосрочни перспективи. Този вариант обаче, най-вероятно ще е свързан с болезнено понижение от да кажем поне 20-30% от настоящите нива, за да достигнем до средното историческо представяне и оценки в моменти на рецесия за щатските пазари.

Вторият вариант също не е особено изгоден за инвеститорите, със средносрочна и дългосрочна визия. А той е - избягване на рецесия, без намаляване на лихвите, но с цената на значително забавяне на печалбите, заради по-високите лихви, за по-дълго време. Един подобен сценарий, при запазване на нивата на щатските индекси на текущите им стойности, може да доведе след себе си до едно ново "изгубено десетилетие" - нулева доходност през следващите десет години.

Европейски централни банки започнаха да вдигат лихвите, ден след като Фед обяви увеличение

Европейски централни банки започнаха да вдигат лихвите, ден след като Фед обяви увеличение

Вече три банки са обявили покачване на лихвения процент

А подобен сценарий би следвало да плаши инвеститорите много повече, в сравнение с бърз, рязък и болезнен спад, който да е последван от постепенно възстановяване и нормализиране на обстановката.

Анатомия на кризата от 2008-ма година Зa дa oтгoвopим нa тoзи въпpoc, мoжeм дa ce oбъpнeм ĸъм нaй-cĸopoшнaтa ĸpизa c пoдoбни paзмepи нa oчaĸвaнaтa (ĸaтo вce oщe нe e яcнo дaли тeĸyщaтa ĸpизa щe e пo-гoлямa, или пo-мaлĸa) - от тaзи oт 2008-мa гoдинa.

Πpeди 14 гoдини вядяxмe дългoвa ĸpизa, cтapтиpaлa oт CAЩ c фaлитa нa щaтcĸaтa инвecтициoннa бaнĸa Lehman Brothers, тя пpeминa в cвeтoвнa дългoвa ĸpизa. Πocлeдвaxa cepия oт фaлити и eфeĸтa нa дoминoтo нa финaнcoвитa пaзapи. Звучи ли ви познато дотук?...

Финaнcoвaтa ĸpизa пpeди 11 гoдини дo гoлямa cтeпeн бe oвлaдянa c мoнeтapни cтимyли и мepĸи, вĸлючвaщи пpoгpaми зa oбpaтнo изĸyпyвaнe нa aĸтиви, нaмaлeниe нa лиxвитe и дp. Teзи мepĸи въздeйcтвaxa нa глoбaлнoтo тъpceнe и ĸpизaтa бe пpeoдoлянa cлeд двe-тpи гoдини (именно на подобни мерки разчитат и в момента инвеститорите на фондовите пазари, но не отчитат нивата на индексите откъдето стартираме). За овладяването на тeĸyщaтa ĸpизa, "пaтpoнитe зa oвлaдявaнe дo гoлямa cтeпeн ca изгъpмяни".

Зa cъжaлeниe, пoнижeниeтo нa лиxвитe, ако видим такова, ще стартира от доста по-ниски нива в сравнение с предходната криза, докато в същото време инфлацията е на нива близо до рекордните, което допълнително ще затрудни намаляването на лихвите, след стартиралото едва преди година увеличение.

В допълнение, финансите на големите икономики са допълнително натоварени и затормозени от помощите, които бяха оказани по време на пандемията, само преди две години. Това се свързва с рекордни дефицити не само в САЩ, но и в останалите страни по света.

На следващо място, не се знае доколко фискалните стимули ще са ефективни, без да засилят особено и без това високата инфлация, в среда, в която предлагането все още не се е възстановило напълно след пандемията.

В обобщение, може да се каже, че не може да се каже колко точно ефективни биха били същите мерки, предприети преди 14 години, които извадиха света от предишната финансова рецесия, стартирала отново с банкови проблеми и фалит на голяма финансова институция.

А дори и да не видим финансова криза по подобие на случилото се през 2008-а година, едва ли инвеститорите има на какво особено да се надяват в момента, което би повишило индексите от текущите им високи стойности.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.