"Газпром" предупреди инвеститорите, че проектът "Северен поток 2" може да бъде спрян или прекратен поради "политически натиск", наред с други изключителни обстоятелства, казва руският газов гигант в проспекта за облигациите си, предаде Reuters. Газопроводът трябва да доставя газ от Русия до Германия.

Германия винаги е гледала на проекта от икономическа гледна точка, докато САЩ, няколко европейски държави, включително балтийските страни и Полша, както и Европейският съюз (ЕС), изразиха загриженост относно монопола на Русия в продажбите на газ и действията на "Газпром" като политически инструмент.

През последните месеци САЩ разшириха санкциите срещу доставчиците на услуги и онези, които финансират корабите, участващи в изграждането на "Северен поток 2", в нов опит да попречат на проекта да се финализира. Все още има участък от трасето на тръбопровода, който трябва да бъде положен в морето, но САЩ сега се насочват към всеки, който помага по какъвто и да е начин за завършването на проекта.

В проспекта, описващ намерението за продажба на облигации, "Газпром" изтъкват, че: "Докато изпълняваме големите си международни проекти, като газопровода" Северен поток 2", ние се сблъсквахме с и може да продължим да срещаме рискове, свързани с промени в политическите условия в различни региони."

"При изключителни обстоятелства, включително поради политически натиск, такива промени могат да доведат до спиране или прекратяване на проект", се посочва още в проспекта на компанията.

Разширяването на санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2" е вид хибридна война, заяви миналия месец прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков. В реч пред репортери вчера Песков, цитиран от ТАСС, каза, че: "Този международен проект все още е изправен пред груб, незаконен натиск от САЩ."

Същевременно САЩ планират да санкционират руския кораб за полагане на тръби "Фортуна" и неговия собственик KVT-RUS, съобщи в понеделник германският бизнес всекидневник Handelsblatt. За момента все още 6% от тръбопровода не е завършена.