Google Alphabet ще плати 450 милиона долара за дял във фирмата ADT като част от партньорство за създаване на продукти за сигурност в умен дом.

Google ще получи 6,6% дял в новосъздадените акции от клас B на компанията Boca Raton, базираната във Флорида, а ADT ще интегрира хардуера и услугите на Google в своите продукти, се казва в съобщение на компаниите. Акциите на ADT скочиха с 66% в петък.

И двете компании ще ангажират допълнителни 150 милиона долара, при условие че постигнат определени основни етапи, за маркетинг, разработване на продукти, технологии и обучение на служителите, според съобщенията.

Сделката ще разшири потенциалния обхват на устройства на Google за умни домове, водени от предлагането на Nest. ADT се фокусира върху продуктите като електронна сигурност, защита от пожар и мониторинг на алармата.

Главният изпълнителен директор на ADT Джим ДеВрис заяви, че "решенията ще отключат достъпа до нови клиенти, които търсят първокласна технология и услуги за интелигентен дом и надеждна сигурност".

Пазарът на т. наречените умни домове в САЩ е в подем, заяви ДеВрис и се очаква да расте с 20% годишно. "Интелигентният дом и сигурният пазар представляват огромна възможност за ADT и Google", заяви той.

Google купи Nest през 2014 г. за 3,2 милиарда долара, за да влезе на пазара на интелигентни домове, а устройството се превърна в един от най-големите производители на свързани с интернет термостати, аларми и брави.