Технологичният гигант Google ще удвои екипа си от експерти по защита на личната информация на потребителите в Германия. Промяната е наложена от възможността Европа да направи регулирането на личните данни още по-строго.

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай обяви, че Google ще увеличи почти два пъти инженерите по сигурността в Мюнхен. Вероятно е те да надхвърлят 200 до края на годината, пише CNBC.

"Не е случайно, че ние изграждаме нашия център за защита на личните данни в сърцето на Европа и в страна, която е отражение на начина, по който европейците мислят за безопасността и опазване на лична информация", казва в изявлението си Пичай.

Той отбелязва, че доста продукти и софтуерни иновации за създадени в Мюнхен и че това е важен етап в плана за техните инвестиции в Европа. В германския град от 2007 година екипът на Google е нараснал до 750 души от 60 различни страни. През тази година броят на служителите най-вероятно ще надмине 1000.

Google също така обяви и стартирането на фонд с активи от 10 милиона евро за подкрепа на нестопански организации, университети и други организации, работещи в цяла Европа по въпроси, свързани с безопасността в интернет - от запазването на онлайн сигурността на младите хора до кибер престъпленията от омраза.

Този ход от страна на технологичния лидер идва след като натиска върху социалните мрежи се засили през последните години. В следствие на това Европа се оказва доста атрактивен пазар за уеб гигантите.

Общият европейски регламент за защита на данните (GDPR), който влезе в сила през май 2018 година, даде на потребителите правото да избират какво от техните лични данни, компании като Google, Apple и Facebook могат да съхраняват.

През последните месеци в Австралия и ЕС бяха приети и предложени закони, насочени към справяне с вредното съдържание на социалните медии. Междувременно британските законодатели призоваха за правила, които да държат технологичните лидери  лично отговорни, ако не изпълнят задължението си да опазят съхраняваната персонална информация.