Intel, един от гигантите в сектора на полупроводниците, ще увеличи капацитета си в Европа с инвестиция в размер на десетки милиарди долари, пише Bloomberg, цитирайки свои източници. Компанията планира съоръжения във Франция, Италия и Германия.

Във Франция Intel ще изгради развоен център, а Италия ще бъде локацията на нов завод за тестове и сглобяване. Основният завод за производство пък ще бъде разположен в Германия.

Главният изпълнителен директор Пат Гелсингер се опитва да възстанови блясъка на най-големия производител на чипове в света. Компанията загуби технологичното си предимство пред конкурентите и започна да губи пазарен дял — но новите инвестиции трябва да обърнат тенденцията. Той иска и да върне по-голяма част от производството в САЩ и Европа, за сметка на Азия.

Новината е добра за Европа, тъй като ще забави неумолимия спад като производствена база за полупроводниковата индустрия, оценявана на $400 млрд. Американската компания вече има завод в Ирландия, а в Германия работи и фабрика на Globalfoundries, която се отдели от AMD. Но в Европа обичайно не се произвеждат най-модерните и мощни чипове.

NXP Semiconductors и STMicroelectronics са двете най-големи европейски компании за полупроводници, но те концентрират дейността си върху автомобилите и друго оборудване, а не върху компютърните процесори, които са специалитет на Intel.

Недостигът на полупроводници тази година поднови и притесненията относно концентрацията на производството в Азия. Гелсингер смята, че разпределянето на заводите из целия свят ще помогне за бъдещо избягване на подобни ограничения при доставките.

Част от плана на главният директор е и изграждането на заводи, които да произвеждат чипове за други компании, с което да се превърне в конкурент на TSMC.

За да финансира амбициите си, той призова законодателите от двете страни на Атлантика да дадат публични средства, под формата на данъчни облекчения и грантове, за производителите, които искат да изграждат заводи в САЩ и Европа.Разпределяйки съоръженията в три държави на Стария континент, той се надява нито една от тях да не се противопостави на евентуално подобно финансиране. Самата Intel готви $28 млрд. за нови заводи и оборудване през 2022 г., върху заделените тази година $18 млрд.

Един завод струва над $20 млрд., пише още Bloomberg, а съоръжението в Италия ще глътне около $10 млрд.