Представители на службите за сигурност в Израел бият тревога относно инвестициите на Китай в местни технологични компании, което кара правителството да затегне процеса по одобрение на сделките, а бизнесите преосмислят приемането на китайски средства, пише The Wall Street Journal.

Тел Авив ще създаде междуведомствена комисия, която ще наблюдава чувствителните търговски сделки, включващи чуждестранни комисии, по подобие на американската Committee on Foreign Investment.

Американски и израелски представители на службите за сигурност са особено притеснени относно повишаващите се инвестиции в компании, чийто продукти са с двойна употреба - т.е. могат да бъдат използвани и с военни цели, например дронове и изкуствен интелект. Притеснения има и относно възможността Пекин да краде израелско ноу-хау и да го предоставя на своя партньор Иран, който е враг на Израел.

Тъй като Израел има малко партньори с дълбоки джобове извън САЩ и Европа, страната от години приветства китайските пари. Притесненията обаче се появяват през 2015 г., когато контролираната от Пекин Shanghai International Port Group печели правителствен договор за изграждането и управлението на пристанището в Haifa за период от 25 години.

Нови притеснения създава и световния възход на Huawei, която е обвинена от САЩ в шпионаж, както и редицата китайски инвестиции в технологичната индустрия на Израел.

Китайски инвеститори са участвали в 12 процента от сделките с израелски технологични компании през първите три тримесечия на 2018 г. и във всички 17 рунда на финансиране на израелски стартъпи, в които финансирането е било общо над $20 милиона.

Най-голямата икономика в Европа има план срещу китайската конкуренция

Най-голямата икономика в Европа има план срещу китайската конкуренция

Но критици го сравняват с "призив за планова икономика"