Благодарение на все по-ожесточената битка за опазването на околната среда, бюрокрацията и промените в планирането е напълно неясно кога първите превозни средства ще слязат от производствената линия на първата европейска фабрика на производителя на електрически автомобили.

Тesla вече оттегли очакваното отваряне поне за към края на 2021 г. От Агенцията за околна среда в Бранденбург - мястото, където се изгражда заводът за 6,9 милиарда долара, все още не е дала окончателно одобрение. А това означава, че не може да се изключи допълнително забавяне.

Спадът на Tesla и другите акции-балони напомнят твърде много на 2000 година

Спадът на Tesla и другите акции-балони напомнят твърде много на 2000 година

Дали и този път широкият пазар ще бъде засегнат?

Какъв е проблемът?

Сложно е. Tesla и нейният собственик - милиардерът Илон Мъск, разкриха плановете си за изграждането на най-големия завод в Европа в края на 2019 г. Мястото обаче частично припокрива зоната за защита на питейната вода и граничи с природен резерват, което предизвика силно противопоставяне от местните жители и екологичните групи.

Миналата година Tesla трябваше да спре изсичане на част от гора на мястото, след като природозащитниците от местната група Набу подчертаха риска за редки местни видове като вид змии, чийто зимен сън може да бъде нарушен от дърворезба. Бяха предприети и много други действия за спиране на работата на обекта по екологични причини.

Бюрокрацията също е сериозно главоболие за Тesla. Засега компанията работи въз основа на предварителни разрешителни за строителство, като големи фабрични халета и структури вече са построени върху 740 акра земя, която е закупена за 43,4 милиона евро.

Но само когато държавната агенция по околна среда на Бранденбург предостави окончателното разрешение, заводът може да бъде отворен. А кога ще се случи това? Никой все още не може да каже.