Правителството на Дубай ще инвестира 18 милиарда дирхама (5 милиарда долара) за изграждането на нова линия на метрото с дължина от 30 км. Това съобщават от градската управа в социалната мрежа X, пише РБК.

Метро линията с 14 станции ще свързва Dubai Creek Harbour с International City и Международното академично градче на Дубай. Пускането на новия участък от метрото е планирано за 2029 г., т.е. самото строителство ще продължи не повече от 6 години.

Хонконг измества Дубай като най-големия център за търговия със злато в Русия

След Лондон и Дубай, руското злато има нов световен център за търговия

А западните санкции продължават

Според съобщението, договорите за изграждането на новата метро линия ще бъдат сключени през 2024 г. Маршрутът ще свързва нарастващия брой жилищни райони в Източен Дубай.

Предвижда се 15,5 км от трасето, т.е. малко над половината, да минава под земята, включително подземна станция с площ от 44 хиляди квадратни метра в International City.

Новата метро линия ще осигури директни връзки от международното летище на Дубай до девет основни зони по линията. Времето за пътуване между метро станциите се очаква да бъде между 10 минути и 25 минути.

Разширяването на мрежата на метрото в Дубай е един от основните аспекти в плана за развитие на града и е важно за намаляване на натоварването на пътната мрежа.

В Дубай ще се строи 81-етажна жилищна сграда - една от най-високите в света

В Дубай ще се строи 81-етажна жилищна сграда - една от най-високите в света

Проектът е замислен да бъде построен с гледка към най-високата сграда в света