В индустриален парк край Кьолн германският търговец на бързооборотни стоки Rewe Group се бори срещу гиганта Amazon.com с помощта на логистичн център, който описва като най-високотехнологичното съоръжение за онлайн пазаруване в Европа.

Сградата, която е с големината на 2 и половина футболни игрища, съхранява 20 000 разнообразни артикула от напитки до пелени, 2 пъти повече от тези, предлагани в типичния супермаркет. Продуктите се съхраняват в половин дузина отделни охладителни зони, разказва Bloomberg.

Поръчките се събират с помощта на огромен лабиринт от колички, асансьори и конвейри, синхронизирани по специален алгоритъм на компанията, преди да бъдат заредени в камиони и изпратени в район от около 2600 кв. Км, който се простира от холандската граница до Дюселдорф.

Най-големият логистичен център в България струва 165 милиона лева и е на 152 км от София

Най-големият логистичен център в България струва 165 милиона лева и е на 152 км от София

Разположен е на общо 155 000 метра квадратна площ

Цялата тази технология, която контрастира с управляваните от хора складове за храни на Amazon, е необходима поради стриктните закони на страната за обработка на прясна храна. Например каймата трябва да се съхранява на не повече от 2 градуса по Целзий, ябълките и гроздето на максимум 7 градуса, а бананите и авокадото на не повече от 14 градуса.

Сложността на тези правила е една от причините, поради които онлайн продажбите на хранителни стоки все още не са започнали в Германия. Сега Rewe, която е собственик на търговската верига Billa, вижда възможност да победи Amazon и други онлайн търговци на дребно като Ocado Group в собствената им игра.

"Имаме нужда от 6 различни зони за охлаждане, докато Ocado в Англия може да направи 3, което усложнява брутално нашата верига за доставки. Брутално, но очарователно", казва Волф-Алекс Шулце, който ръководи проекта.

Противоположен подход

Процесът по събирането на поръчките е напълно автоматизиран

Източник: Rewe Group

Процесът по събирането на поръчките е напълно автоматизиран

Подходът на Rewe контрастира със стратегията на бързо развиващите се немски дискаунтъри Aldi и Lidl, които използват слаби асортименти и логистика, за да увеличат максимално ефективността и да свалят цените.

Тяхната пазарна мощ натиска цените в основните супермаркети, притискайки маржа на печалбата и помагайки на Amazon. Американският гигант предлага своята услуга Fresh само в 3 германски града: Берлин, Хамбург и Мюнхен.

Ocado управлява собствен онлайн магазин за хранителни стоки на Острова и лицензира своята складова технология, използваща мрежа от роботи, която компанията определя като инженерeн пробив. Сделката й с Kroger означава, че технологията може скоро да автоматизира складовете и да ускори доставките в най-голямата верига супермаркети в САЩ.

Дигиталният провал на Lidl за €500 милиона

Дигиталният провал на Lidl за €500 милиона

Компанията изхарчи крупна сума пари за нова система, която така и не заработи

Rewe предприема още по-високотехнологичен подход в логистичния си център в Кьолн. Системата му автоматично обработва пресни продукти и студени разфасовки, без да изисква човешка намеса. Съоръжението за 80 млн. евро играе "Тетрис", когато продуктите се подреждат за доставка, уверявайки се, че всичко пасва на мястото си, при строго спазване на правилата за обработка на хранителните продукти, казва Андреас Палмен, който ръководи модерния склад.

Опакованите в кутии стоки се изпращат автоматично на високи стелажи чрез ролкови конвейери, проектирани от австрийската Knapp. Зоните за приемане, избиране, опаковане и транспорт трябва да са със същата температура като секциите за съхранение, което усложнява задачата за събиране на стандартните поръчки на стойност от 50 до 150 евро.

Конвейерите изпращат предмети, които минават покрай скенери, елиминиращи стоките с изтичащ срок на годност и най-сетне стигат до хората, наречени опаковчици, които пълнят чанти и кутии за товарене на камиони. В традиционен склад опаковчиците отиват до рафтовете, за да донесат стоки, изминавайки километри между различните складови зони.

Най-бързо развиващата се търговска верига инвестира 80 милиона лева в нова база у нас

Най-бързо развиващата се търговска верига инвестира 80 милиона лева в нова база у нас

Тя ще е край Ямбол

Модерният логистичен център е проектиран да обработи стоки, които да донесат годишни приходи от 120 млн. евро. "Не можем да кажем кога ще започнем да печелим пари. Това е инвестиция в бъдещето", твърди изпълнителният директор на Rewe Лионел Суке.

Въпреки високотехнологичния си имидж, Amazon използва далеч по-малко автоматизиран подход към складовете за своята услуга за доставка на храни Fresh Foods. Работниците събират стоките на ръка, тъй като яйцата, прясно изпечния хляб и други продукти изискват леко докосване и проверка на качеството на око, посочва говорителят на компанията Щефан Айхензехер.

Rewe има екипи от хора, които наблюдават и оценяват по-деликатните стоки, а "всичко това е по-лесно, ако служителят се концентрира върху събирането на поръчки, а не върху работата, както в ръчните складове", каза говорителят на Rewe Раймунд Есер.

Предизвикателен пазар

Служителите проверяват поръчките само преди да бъдат опаковани и натоварени в камионите

Източник: Rewe Group

Служителите проверяват поръчките само преди да бъдат опаковани и натоварени в камионите

Германия има повече супермаркети на глава от населението в сравнение с повечето европейски страни и е идеален дом за Aldi и Lidl, тъй като германците са доста пестеливи, когато става дума за храна.

Следователно, онлайн бизнесът все още е нишов, формирайки около 1.7% от бързоразвиващите се потребителски стоки по стойност, в сравнение със 7.6% във водещата в света Великобритания, според данни от Kantar Worldpanel.

Петте най-големи търговци на храна в Германия държат доминиращите 74% от пазара, според компанията за проучване Nielsen. Rewe заема второто място със 17% пазарен дял, отстъпвайки само на Edeka, която има 23%. Трети е собственикът на Kaufland и Lidl Schwarz Group, следван от Aldi и Metro. Но конкурентите все още не се осмеляват да рискуват, както го прави Rewe.

Домашните доставки на Edeka са ограничени до Берлин и Мюнхен, а онлайн магазинът на Lidl се придържа най-вече към нехранителните стоки. Хипермаркетите Real на Metro предлагат услугата "кликване и събиране", както и Rewe, доставките на храни са ограничени до 9 немски провинции. Собственикът на Billa твърди, че доставя в 75 града, като потенциално достига до 4-ма на всеки 10 германци.

"Със супермаркетите на всеки ъгъл, а хората все още са много чувствителни към цените, бизнесът тук е много по-труден както офлайн, така и онлайн", каза Франциска Шмид, анализатор в PlanetRetail RNG във Франкфурт.

Но германците ще купят хранителни стоки на стойност 205 млрд. евро през тази година. Дори ако само 10% от това в крайна сметка са поръчани онлайн, можете да видите, че страната е спящ гигант", посочва тя.