Френската компания Vinci Airports официално обяви проект за обновяването на летище "Никола Тесла" в Белград, като общата инвестиция в него е в размер на 730 милиона евро, пише сайтът SeeNews.

Вложението ще бъде реализирано по време на 25-годишния период, за който дружеството получи аерогарата на концесия. Целта на модернизирането на "Никола Тесла" е трафикът да бъде увеличен и там да бъдат обслужвани по 15 милиона пътници.

Официално началото на работата по проекта беше дадено на 16 юли по време на посещението на френския президент Еманюел Макрон в Сърбия.

"През следващите 25 години ще работим в тясно сътрудничество със сръбските власти като наш ключов партньор. Целта на Vinci Airports е да превърне Белград в бъдещ хъб на Югоизточна Европа", посочва президентът на френското дружество Никола Нутбарт.

Компанията беше официално избрана за концесионер на летището в сръбската столица преди повече от година. Аерогарата "Никола Тесла" е обслужила 2,611 милиона пътници през първата половина на 2019 година, което е увеличение от 5,9%.

Френската Vinci Airports получи 25-годишна концесия за летище Белград

Летището в Белград има нов стопанин, който ще плати 1.5 милиарда евро на държавата

Компанията обслужба 35 летища в света