Мостът над река Лена в руската област Якутия официално е включен в генералния план за развитие на територията, заяви Алексей Чекунков, ръководител на Министерството на източното развитие. По думите му, строителството ще започне през 2025 година.

"Вече няма съмнения относно моста над река Лена - той ще бъде построен. Имаше процес на балансиране на регионалното и федералното участие. Всички концептуални решения са взети - мостът ще бъде построен през следващите пет години", казва той в интервю за РИА Новости по време на Петербургския международен икономически форум.

Чекунков уточнява, че около половината от средствата за реализиране на проекта ще бъдат отпуснати от федералния бюджет, а другата половина от регионалния бюджет Якутия. Министърът обаче сега не назовава точната сума на проекта.

Президентът Владимир Путин още през 2019 г. подкрепи проекта за изграждане на мостово съоръжение над река Лена в Якутия. Планираше строетелството на 3-километровият мост с 11 км подходи да започне още през 2020 г. и да бъде завършено през тази или следващата година.

Китайски инвеститор купи половината от руска компания в Якутия, планираща изграждане на проекти за $12 милиарда

Китайски инвеститор купи половината от руска компания в Якутия, планираща изграждане на проекти за $12 милиарда

Проектите са в областта на енергетиката

В средата на миналата година строетелството на моста над река Лена беше оценено на около 130 млрд. рубли. Като се има предвид курса на рублата по онова време, то строителството на моста може да струва близо 2 млрд. долара.

Яĸyтия e нaй-гoлeмият пo тepитopия cyбeĸт в Pycĸaтa фeдepaция, ĸaтo тaм ce нaмиpaт eдни oт нaй-гoлeмитe в cвeтa нaxoдищa нa диaмaнти. Ocвeн тoвa e и eдин oт нaй-тpyднoдocтъпнитe нaceлeни paйoни в cвeтa.

Най-големият в света рудник за диаманти започва да се строи в Якутия

Най-големият в света рудник за диаманти започва да се строи

Съоръжението ще струва над 1,7 милиарда долара