Веригата за търговия с бързооборотни стоки Kaufland откри официално разширението на своята логистична база в зона "Раковски" към Тракия икономическа зона (ТИЗ). Така тя заработи година след като започна изграждането й.

Новите три халета се намират в сграда на около 1 километър разстояние от първата база на веригата, отворила през 2005 година малко преди откриването на първия магазин на компанията у нас. Общата инвестиция в нея е в размер на 65 милиона лева, а всички вложения на веригата в комплекса в село Стряма от 2005 година насам са в размер на 233 милиона лева.

В двете сгради заетите са общо 600 души, като в първата от тях работят около 500. В новата база част от работещите са преместени от първия логистичен център, а друга са новонаети.

С разширението общата площ на комплекса е 390 хиляди квадратни метра. Това го прави най-големият логистичен център в България и един от най-големите на Балканите.

Снимка 414767

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Какво съхранява Kaufland в двете отделни бази?

Новата база ще позволи на веригата да отдели хранителните и нехранителните стоки. В първия център, който е с по-голяма площ, ще се сортират, съхраняват и разпределят плодове, зеленчуци, месо и млечни продукти, както и дълбокозамразени храни. Във втория склад ще има дрехи, домашни потреби, автоаксесоари и сезонни продукти, които се предлагат в магазините на веригата.

Снимка 414768

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

От логистичния комплекс излизат стоките, с които се зареждат всички 59 хипермаркета на компанията в страната. Някои от тях са доставяни от български производители, а други се внасят от чужбина. Що се отнася до собствените марки на веригата, значителна част от тях се доставят от бази на компанията в Чехия.

"На ден повече от 100 камиона се товарят тук за нашите филиали. Палетите, които на година излизат от тук, са 1,1 милиона. А в новата част ще бъдат около 100 хиляди палети на година", обясни Емил Димитров, който е ръководител "Логистика" в Kaufland България. "В последните дни преместихме 20 хиляди палети от стария склад в новия", допълни той.

Снимка 414762

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

В първата база на Kaufland в зона "Раковски" се съхраняват около 167 хиляди продукта, а около 40% от охладените храни, като млечни продукти и меса, влизат и излизат в базата в рамките на един ден. Рампите в него са над 140, а в новата база те са повече от 50.

1,4 милиарда лева инвестиции и 6000 работни места

По думите на председателя на управителния съвет на Kaufland България Иван Чернев от влизането на компанията на българския пазар през 2005 година инвестициите в страната възлизат на 1,4 милиарда лева, а служителите й са 6000.

Иван Чернев, председател на УС на Kaufland България

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Иван Чернев, председател на УС на Kaufland България

"Този проект е от стратегическа важност за нашия бизнес. Той задава стандарти и работи на световно ниво", заяви Чернев по време на официалното откриване на новата логистична база.

"Настоящата инвестиция от 64 милиона лева е само част от мащабните инвестиции над 1 милиард лева. Kaufland е не само лоялен партньор на българския бизнес, но и на българските производители", коментира от своя страна министърът на икономиката Емил Караниколов.