Старите, западнали промишлени сгради в научно-производствената зона "Хладилника" все по-често отстъпват място на модерни сгради, които приютяват търговци, бизнес и жилища. Поредният проект, който ще се появи в района, е Park Lane Office Center - огромна офис сграда с 35 000 кв. м застроена площ, модерни технологии и много зелени пространства.

Проектът е дело на Park Lane Developments, част от AG Capital, която е широко позната с Polygraphia Office Center и редица други проекти в областта на инвестициите, управлението и продажбата на имоти. Част от него е и предприемачът Дилян Павлова, съосновател на технологичната Dynamo Software.

Сградата, намираща се в близост до мол Paradise Center и най-голямата частна болница у нас Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, ще приюти до 2 500 служители. Днес бе направена символична първа копка, но работата по проекта е започнала още през юни месец т.г. и се очаква той да бъде завършен до средата на 2021 г. Първите наематели се очакват до края на т.г., заяви Таня Косева-Бошова, управляващ партньор в Park Lane Developments, пред журналисти.

Снимка 443153

Източник: Компанията

Park Lane Office Center ще предложи общо 23 500 кв. м. офис и търговски площи, разделени на 11 етажа. Общата застроена площ ще бъде 35 000 кв. м с етажна плоча 2 200 кв. м., от които 1 913 кв. м. използваема офис площ. Проектът позволява разделянето на етажите на четири, но идеята е да могат да бъдат приети компании с по-голям брой служители. Търсенето на по-големи офис площи в последно време расте. Водят се и преговори с компания, която предлага споделени офис пространства.

Новият квартал на София, който ще бъде дом на 12 000 души

Новият квартал на София, който ще бъде дом на 12 000 души

Изоставени складове и индустриални площи ще се преобразят в един от най-добрите жилищни райони в столицата

Модерната офис сграда ще разполага и с две подземни нива, където ще има около 400 паркоместа за автомобили, зарядни за електромобили, специални места за велосипеди и дори бани за тези, избрали да дойдат на работа на две гуми.

Сред най-големите предимства на сградата, изтъканти от Косева-Бошова, са изключително високите етажи - по 3,10 м. при средно 2,80 м. за повечето сгради. Широките 2,30 м. и високи 3,10 м. прозорци ще разкриват и гледка към Витоша. Всеки етаж ще има и отделна тераса.

Снимка 443151

Източник: Компанията

На партерния етаж ще има банков клон, аптека, ресторант и кафе.

Зоната около офис сградата ще бъде озеленена с 212 дървета, алеи и пейки (с вградени зарядни), като тя ще бъде обществено достъпна.

Концепцията е дело на архитектурно студио Planning, с водещ архитект Илиан Илиев - компания, която е проектирала едни от най-мащабните търговски и бизнес сгради в Българяи, заедно с Chapman Taylor от Великобритания.

Интериорният дизайн е възложен на VIArchitects, която ще подготви и новия вид на вътрешните пространства на Megapark.

Стойността на проекта е около €30 милиона, а във финансирането участва "Райфайзенбанк България"

"От тази сграда ще продължи развитието на целия район", заяви Христо Илиев, основател и собственик на AG Capital.

Към момента в "Хладилника" се изграждат и други офис сгради, като общата площ на вече започнатите проекти е 55 413 кв. м. Предстои започването и на други.

До края на годината в София се очаква да бъдат отдадени над 150 000 кв. м офис площи. Сградите в строеж, които трябва да бъдат завършени до 2022 г., са 340 000 кв. м.

400 000 кв. м офис площи се строят в София, очаква се бум в "Хладилника"

400 000 кв. м офис площи се строят в София, очаква се бум в "Хладилника"

78% от наемодателите смятат, че пазарът е стабилен