Българската стартираща компания Payhawk е привлякла инвестиции в размер на 1 милион лева след нов рунд на финансиране.

Във финтех фирмата, която предлага дигитални решения за управление на разходи за малките бизнеси, са вложили 9 различни инвеститора. Това става ясно от съобщение на Payhawk.

Сред тях са Eleven Ventures, както и Пери Блачър, който е финтех съветник на Google и старши съветник на Barclays UK, Васил Терзиев и Светозар Георгиев, които са съоснователи на "Телерик Академия" и Campus X, както още Неделчо Спасов и Станимир Василев, които са съоснователи на Management Financial Group.

Компанията планира да насочи новопривлечения капитал, за да удвои сегашния си екип от 7 души и да разшири дейността си в Европа и Великобритания, където наскоро откри офис.

Зад стоят двама бивши служители на "Телерик" - Христо Борисов и Бойко Караджов.

"Payhawk.io издава дебитни карти, които събират и разчитат данни от фактури и касови бележки, премахвайки нуждата от разходни отчети. Това позволява на малките бизнеси да издават физически и виртуални корпоративни карти, без да посещават банка", обяснява главният изпълнителен директор на фирмата Христо Борисов.

"Проблемът за малките бизнеси започва след използването на корпоративна карта. 90% от малките бизнеси нямат повече от една корпоративни карти заради времето, нужно да съберат всички платежни документи и да обработят банковите извлечения за всяка карта. От друга страна актуалният финансов отчет отнема повече от месец да бъде обработен от счетоводния екип", допълва той.

Стартиращата Payhawk е основана през 2018 година с цел да помага на малки и средни бизнеси в управлението на разходи. Търговският офис на компанията е базиран в Лондон, а екипът за разработване на продукти в София.