Цената на строителството на първата атомна електроцентрала в Турция - АЕЦ "Аккую" по текущи цени е 24-25 млрд. долара. Това заяви главният изпълнителен директор на "Росатом" Алексей Лихачов на заседание на Съвета за наука и образование, съобщи Интерфакс.

По думите му, "Росатом" продължава да финансира сам строителството на АЕЦ, а финансирането от страна на Турция още не е започнало.

Лихачов също така отбелязва, че към момента държавната корпорация строи 22 енергоблока в чужбина, като има сключени договори за общо 39 обекта. В Русия се строят седем атомни реактора.

"Росатом" строи първата в Турция атомна електроцентрала "Аккую" в провинция Мерсин. Централата ще се състои от четири енергоблока с мощност 1200 MW всеки. Физическият пуск на първи блок е планиран за октомври 2024 година. АЕЦ "Аккую", след като бъде завършена изцяло, ще се състои от четири енергоблока с руски атомни реактори ВВЕР от поколение "3+".

Турция обяви, че до 5 години започва строителство на още две АЕЦ - сравнително близо до България

Турция обяви, че до 5 години започва строителство на още две АЕЦ - сравнително близо до България

Кои страни са кандидати за реализация на проектите

Миналата година стана известно, че Турция разглежда проекти за изграждане на още две АЕЦ - в провинциите Синоп и Тракия. По време на "Атомекспо-2024" турският министър на енергетиката Алпарслан Байрактар заяви, че страната му скоро ще вземе решение с коя държава и компания ще строи новите АЕЦ в Синоп и Тракия. По думите му, Турция има сериозен напредък при разработването на проекта за АЕЦ "Синоп". В тази връзка се води диалог с "Росатом" и други заинтересовани страни.

Ще припомним, че според изявлението на турския министър от миналата година, "интерес към проекта за строителство на втората атомна електроцентрала в черноморската провинция Синоп проявяват Русия, Южна Корея и Франция. Освен това, с Китай от години продължават преговорите по проекта за изграждане на трета атомна електроцентрала в европейската част на Турция. Предвижда се новите две турски АЕЦ да бъдат с мощност като на първата - АЕЦ "Аккую".

Исторически рекорд: "Росатом" тази година построи корпуси за 5 ядрени реактори, последният е за Турция

Исторически рекорд: "Росатом" тази година построи корпуси за 5 ядрени реактори, последният е за Турция

Турската АЕЦ "Аккую" е изцяло финансирана от руската страна