Венецуела е подписала сделки, които осигуряват инвестиции от Русия в добива на петрол и злато на южноамериканската държава, заяви президентът Николас Мадуро след тридневно посещение в Москва, пише Reuters.

"Подписахме договори, които гарантират инвестиции от над $5 милиарда от нашите руски партньори в съвместни предприятия, които ще повишат производството на петрол", заяви Мадуро във видео, публикувано в Twitter. "Освен това осигурихме инвестиции от $1 милиарда за миньорска дейност, основно в добива на злато".

Подробности около плановете за инвестиции, като например къде ще бъдат извършени те и колко руски компании ще участват, не бяха дадени.

Добивът на петрол във Венецуела се срива на фона на хиперинфлация и пета година на икономическо свиване. Русия се превърна в ключов кредитор на закъсалата страна през последните години.

Мадуро се опитва да увеличи и добива на злато като алтернативен източник на валута, след като приходите от петрол - 90% от износа на страната - пресъхнаха.

Тръмп увеличава натиска срещу Венецуела със санкции срещу износа на злато

Тръмп увеличава натиска срещу Венецуела със санкции срещу износа на злато

Под прицела на президента са и Куба и Никарагуа

Същевременно САЩ въведоха санкции и срещу търговията на венецуелско злато.

Междувременно двама високопоставени държавни служители от Венецуела заминават за Лондон, за да се срещнат с представители на централната банка заради задържането на злато за $550 милиона, твърдят източници на агенцията.

Правителството на Мадуро се опитва да върне обратно 14 тона злато, които могат да попаднат под удара на санкциите. В продължение на десетилетия Венецуела съхраняваше злато в чуждестранни трезори.

Все още не е ясно дали централната банка ще приеме поканата за среща на фона на недоволство от част от депутатите, които призовават тя да бъде отхвърлена.