Компанията Nord Stream 2 AG подаде заявка за алтернативен маршрут за изграждащия се газопровод от Русия до Германия "Северен поток 2", който не преминава през териториалните води на Дания.

Заедно с това продължава да се очаква разрешението на датските власти за строителството на съоръжението по първия, основен маршрут, са казва в съобщение на сайта на компанията.

"Днес компанията Nord Stream 2 подаде заявка и разчет за ОВОС в Енергийната агенция на Дания за трасе в изключителната икономическа зона на северозапад от остров Борнхолм. Това е алтернативен маршрут, който не преминава през териториалните води на Дания" се казва в съобщението цитирано от 1prime.ru.

Отбелязва се също, че Nord Stream 2 не преустановява процедурата по заявения предпочитан маршрут, който бе инициран през април 2017 г. на основата на препоръката от властите в Дания.

Дължината на новия алтернативен маршрут е 175 километра, докато тази на основното трасе в този участък 139 км, с което съоръжението се удължава с 36 километра.

От своя страна датската агенция потвърди получаването на новата заявка и съобщи , че започва нейното разглеждане.

Снимка 214435

Източник: Wikipedia

Проектът "Северен поток 2" предвижда изграждането на две тръби с общ капацитет 55 милиарда кубични метра природен газ годишно. Неговата стойност се оценява на близо 10 милиарда евро.

Новият газопровод се строи редом с действащия "Северен поток". Той преминава през териториалните води ли изключителните икономически зони на страните около Балтийско море - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. От тези държави операторът на съоръжението Nord Stream 2 AG остава да получи разрешение за строителство от Дания и Русия.