Един от най-големите производители на осветителни тела в света - германската Osram, даде начало днес на една от най-големите инвестиции у нас през 2016 година в производствени мощности. 

Компанията ще построи собствен завод край Пловдив. Той е не само първият в България, но и въобще в Югоизточна Европа, стана ясно по време на събитието.

"Това е огромно признание за страната ни като предпочитана инвестиционна дестинация", коментира министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Инвестиционният проект предвижда изграждането на производствена база и складови помещения на площ от 16 000 кв. метра, чиято цел е да отговорят на увеличаващото се търсене на интелигентни електронни системи за LED осветление.

Очаква се заводът да заработи през втората половина на 2017 г. и да разкрие около 900 работни места. Процесът по наемането им вече е стартирал.

 Планирата инвестиция е в размер на 45 милиона лева.

„Избрахме България и по-конкретно Пловдив заради централната й локация и достъпа до ключови европейски транспортни коридори“, заяви на откриването Геерт Ван Дер Меер - управител и старши вицепрезидент на Бизнес звено "Дигитални Системи" на OSRAM.

Той допълни, че важен фактор в процеса на взимане на финалното решение е и фактът, че страната ни предлага висококвалифицирани кадри. „Това ни дава увереност, че производството ни в България ще отговори на високите очаквания“, изтъкна Ван Дер Меер.

„OSRAM e много важен инвестиционен партньор и поради факта, че откриването на завода ще доведе до създаването на други високотехнологични производства, които го съпътстват“, коментира на свой ред министър Лукарски. 

Компанията е на българския пазар от 1998 г. и в момента достига двуцифрен пазарен дял у нас. От 2014 г. OSRAM България се превръща в ключово търговско звено за пазарите в Румъния, Молдова, Сърбия, Македония, Косово и Черна Гора.

В международен план OSRAM достига приходи от 5.4 милиарда евро и по собствени данни заема второ място в на този глобален пазар.