Най-големият японски автомобилен производител Toyota Motor възнамерява да построи свой трети завод в Индия. Това съобщи Reuters, позовавайки се на свои източници. Индия е една от 5-те държави остователки на икономическата организация БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, ЮАР).

Двата работещи завода на автомобилния концерн се намират в щата Карнатака в Югозападната част на страната и там се планира да бъде построен и третият завод.

Очаква се производственият му капацитет да бъде около 120 хил. автомобила годишно, с възможност за по-нататъшно увеличаване до 200 хил. автомобила годишно. Благодарение на новия завод, в бъдеще годишният производствен капацитет на Toyota в Индия може да се увеличи с 30%, от настоящите 400 хил. броя.

Както отбелязва Reuters, разширяването на дейността на японския автомобилен производител в Индия се наблюдава на фона на забавяне на растежа на пазарите в Европа и САЩ. Освен това се наблюдава и засилена конкуренция за Toyota на пазарите в Югоизточна Азия, където китайските компании от сектора укрепват позициите си.