Най-големият в света производител на полупроводници, базираният в Тайван TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), ще произвежда усъвършенствани микрочипове от категория 4 нанометра в завод в САЩ в щата Аризона, който е планиран да заработи през 2024 г. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

По техни данни, първоначално е предвиждано заводът, който ще се появи в района на град Финикс, да произвежда 5-нанометрови полупроводници, т.е. по-малко усъвършенствани отколкото сега планираните. Да произвежда високотехнологични микрочипове, са поискали от тайванския технологичен гигант компанията Apple и производителите на графични процесори Nvidia и AMD, които си партнират с него.

TSMC би трябвало да обяви официално своя план за производство на високотехнологични микрочипове следващата седмица на събитие във Финикс, на което се очаква да присъстват президентът на САЩ Джо Байдън, министърът на търговията и представители на технологични компании.

Източниците на Bloomberg отбелязват, че TSMC възнамерява да построи и друг завод в САЩ, където да произвежда най-усъвършенстваните засега полупроводници - 3-нанометрови чипове. Тайванският производител вече съобщи, че планира да произвежда 20 000 полупроводника на месец в завода в Аризона, но според източниците, след преразглеждане на плановете си, е възможно да увеличи производството.

САЩ ограничават износа на високотехнологични чипове за Китай и Русия

САЩ ограничават износа на високотехнологични чипове за Китай и Русия

Същевременно най-големите американски технологични корпорации купуват микрочипове от тайванската TSMC