Румънската компания Rockwool Group открива фабрика за базалтова минерална вата в Румъния. Инвестицията възлиза на 50 милиона евро, пише SeeNews.

Фабриката е разположена върху площ от 30 хектара в Южна Румъния, в парка Ploiesti West Park. Производственият ѝ капацитет е 45 000 тона годишно, което я прави най-голямата подобна фабрика в промишлеността на Румъния.

Продукцията ще се продава основно на румънския пазар, тъй като към момента Румъния е един от най-големите пазари на консумативи за строителната индустрия в Европа. Част от продукцията, разбира се, ще се изнася и за съседните държави.

Бизнесът в Румъния ще се нуждае от 1 милион нови служители през 2020 година

Бизнесът в Румъния ще се нуждае от 1 милион нови служители през 2020 година

Над половината компании в страната ще търсят работна сила

Към момента във фабриката работят 150 души, като се очаква до края на месеца броят им да нарасне до 170 души. Предстои и допълнителни 300 работни места да бъдат открити в сферата на услугите и логистиката, вследствие на разрастването на предприятието.

"След едногодишни строителни усилия фабриката Rockwool е готова. Вече започнахме търговско производство. С гордост можем да кажем, че вече произведохме първата базалтова вата Rockwool в Румъния", каза директорът на Rockwool Balkans Флорин Попеску.

Новата фабрика използва като суровина за производство базалт и вулканична скала. Ресурсите са намират в изобилие в северната ни съседка.

Rockwool Group е мултинационален производител на продукти от минерална вата със седалище в Копенхаген, Дания. Компанията има развива дейност в 39 страни, като за нея работят над 11 500 служители.

Една от най-големите строителни фирми в Румъния започва жилищен и бизнес проект за €100 милиона в Букурещ

Правят мащабен жилищен и бизнес комплекс за €100 милиона в Букурещ

В Crown Towers ще има 230 луксозни апартамента, офиси, търговски помещения и зони за отдих