Кметът на Димитровград Иво Димов и Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции  споделиха на пресконференция дългоочакваните подробности около новия завод на японската компания „Язаки“ в Димитровград.

„Язаки“, един от най-големите поддоставчици на автомобилни компоненти в света, ще вложи 45.5 млн. лева в нов завод в Димитровград. Това ще е третата фабрика на японския концерн в станата ни, след като той вече има два завода в Ямбол и в Сливен. 

Досега в България „Язаки“ е вложила над 60 млн. евро предимно в двата си завода, които дават работа на 5 хил. служители“, заяви Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенцията за инвестиции.  

Кметът Иво Димов представи в хронологичен ред стъпките от първата среща с представители на компанията и благодари на всички, съпричастни към това тя да се случи. Това е една инвестиция, каквато в региона не е имало над 50 години и която ще промени икономическия му профил, посочи той.  

За новия завод страната ни се е преборила с конкуренцията на Румъния, поясни Стамен Янев. В двата си завода у нас компанията произвежда кабели за автомобилни производители, преди всичко за Ford и Renault.

До месец ще бъде направена първата копка на новата фабрика, а окончателното изграждане е предвидено за срок от една година. 

Новият завод ще се изгражда върху терен от 64 хил. кв. м, а застроената му площ ще бъде 30 хил. кв. м. В него се очаква да бъдат заети около 3 хил. служители. Първата група от 50 души вече се обучава в завода в близкия Ямбол.  

През октомври ще стартира т.нар. пилотен завод, в който ще бъдат ангажирани 250 души. Компанията осигурява безплатен транспорт на своите служители в периметър от 50 км.